14.1.2015

Stansvikin kartanon päärakennuksen kuisti

Hei, huomasin Risto Räppääjä-elokuvasta äskettäin, että Stansvikin kartanon pääoven kuistin kaide on täsmälleen sama, kun meidän Haminassa sijaitsevan Takkaniemen huvilan terassien kaide. Takkaniemen huvilan rakennutti kauppaneuvos Carl Henrik Ahlqvist v 1884 ja se on asemakaavassa suojeltu. Stansvikin pääoven kuistia on netissä olevan lähteen mukaan muutettu von Willenbrantin toimesta 1800-luvun lopulla. Olen yrittänyt selvittää Takkaniemen huvilan suunnittelijaa, mutta täältä silloisesta Viipurin lääniin kuuluneesta Haminasta siirrettiin kaupungin hallussa olleita piirustuksia sodan aikana turvaan Viipuriin, jonne ne jäivätkin. Onko teillä tiedossa, kuka suunnitteli Stansvikin muutokset kuistin osalta? Yhteys Haminaan löytyy ainakin sitä kautta, että jossain kirjoitettiin A von Collanilla olleen huvila Stansvikin alueella. A. Collan työkenteli Haminan kadettikoulun lääkärinä, josta hän siirtyi Venäjän hoviin keisariperheen lääkäriksi ja aateloitiin myöhemmin vapaaherraksi. T Vesa Pakkanen

Sari Saresto vastaa:

Stansvikin kartanon kesäkartanovaihe jatkui lääketieteen ja kirurgian tohtori Knut Felix von Willebrandin omistuskaudella vuodesta 1856. Päärakennukseen tehtiin useita muutoksia, mm. ikkunoita muutettiin ja pääoven eteen rakennettiin uusi kuisti, jonka yläpuolella oli tilava parveke. Kaiteet on veistetty koristeellisiksi.
Kaiteet on uusittu vanhan mallin mukaisesti vuonna 1986 tehdyn korjauksen yhteydessä.
Stansvikin alueesta on tehty ympäristöhistoriallinen selvitys vuonna 2003 (Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston julkaisuja 2003:1). Siinä on esitelty kartanoalueen rakennuksia ja niiden historiaa. Tarkempaa tietoa 1865 muutoksista ja niiden suunnittelijasta ei ole löytynyt.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia