27.6.2016

Kolera-altaan nimi?

Kuva: Helsingin kaupunginmuseo / Kaarlo Lindberg 1950.

Hei, jostain syystä lapsuudesssani (syntynyt 1954) Kolera-altaaksi sanottiin sitä allasta, joka taitaa olla Linnan allas (itäinen, lähellä Katajanokkaa). En ole varma, oliko tämä vain oman lapsuusperheeni erehdys vai käytettiinkö yleisemminkin toisin kuin nykyään (ja mikä ilmeisesti on oikea). Sattuuko tästä olemaan tietoa?

viestintäassistentti Mirella Lampela vastaa:

Kolera-allas on ihan yleisessä käytössä oleva nimitys. Eräs kippari kuoli koleraan Helsingin syysmarkkinoilla vuonna 1893. Tämän jälkeen Läntistä satama-allasta on kutsuttu Kolera-altaaksi, koska kuolleen kipparin laiva oli ollut siinä karanteenissa. Allasta vartioitiin jonkin aikaa sen takia, että pelättiin koleralaivan saastuttaneen altaan veden.

Asiasanat: Kolera-allas

Kommentit (2)

Anonyymi kommentoi:

Eli siinä, että Linnanaltaasta (itäinen allas) on käytetty (/käytetään) nimitystä Kolera-allas, on kyse erehdyksestä. Kolera-allas on - kuten varsinaisessa vastauksessa todetaan - nimenomaan se Etelärannan puoleinen allas.

Anonyymi kommentoi:

Mainittakoon vielä Etelärannassa Kolera-altaan eteläpuolella sijaitsevan kolmannen laiturialtaan nimi, joka on Vironallas. Kaikki nämä kolme nimeä ovat olleet käytössä jo kauan. Linnanallaskin viittasi alkujaan jo Keisarilliseen linnaan. Vironallas-nimeä on käsitelty virallisestikin ainakin vuonna 1928. Kaikki kolme nimeä ovat Helsingin kaupunginhallituksen vahvistamia 22.12.1969. (Lähde: Helsingin karttapalvelu.)

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia