22.2.2017

Onko Senaatintorilla käyty torikauppaa?

Englannin oppitunnilla tuli puheeksi Helsingin Senaatintori. Opettajani (kanadalaissyntyinen) ajatteli, että se olisi ollut joskus aikoinaan myös kauppatorina nimessä olevan tori-sanan mukaisesti. Muussa tapauksessa nimessä olisi hänen mielestään aukio-sana. Onko näin? Itse olin sitä mieltä, että ei, koska varsinainen Kauppatori sijaitsee niin lähellä Senaatintoria. Asia jäi hieman vaivaamaan, joten toivon teiltä lisävalaistusta.

tutkija Maaret Louhelainen vastaa:

Hei, ja kiitokset kiinnostavasta kysymyksestäsi! Me täällä kaupunginmuseolla saamme nauttia päivittäin Senaatintorin läheisyydestä.

Senaatintorin ja sen ympäristön rakentaminen liittyy Helsingin uuteen asemaan vuodesta 1812 Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupunkina, jolle Johan Albrecht Ehrenström laati asemakaavan. Ennen Senaatintorin ja monumentaalikeskustan rakentamista 1820-luvulle asti nykyisen Senaatintorin kaakkoiskulmalla sijaitsi Suurtori, jossa käytiin torikauppaa. Senaatintorin rakentamisen myötä torikauppa siirtyi Kauppatorille.

Senaatintori on luonteeltaan edustustori, jolla ei ole tavallisesti käyty kauppaa. Senaatintori on toiminut lähinnä paraatien, mielenosoitusten, vappujuhlien ja viime vuosina erilaisten kaupunkitapahtumien näyttämönä. Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista löytyy kuitenkin valokuvia 1880-luvulla torilla järjestetyiltä markkinoilta. Lähdekirjallisuudesta löytyy tätä tukevaa tietoa, että 1890-luvulle asti Senaatintorilla järjestettiin markkinoita. Siitä, kuinka taajaan markkinoita on pidetty, ei ole tietoa. Säännöllistä torikauppaa paikalla ei ole kuitenkaan käyty.

Lisää aiheesta voit lukea esimerkiksi Anja Kervanto Nevanlinnan ja Laura Kolben teoksesta Senaatintori – Suomen sydämessä (Kustannusosakeyhtiö Siltala 2012).

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia