30.1.2018

Ympyrätalon vaiheista ja Hakaniemestä

Haluaisin tietää ympyrätalosta lisää! Mitä liikkeitä ympyrätalossa on aikoinaan ollut Alkon ja ravintola Kultaisen Oravan lisäksi? Olisiko jotain lähdettä, jossa olisi mahdollisesti muisteluita Hakanimiestä?

Petteri Kummala vastaa:

Hei.

Erittäin hyvä lähde Ympärätalossa toimineiden liikkeiden jäljittämiseen on Helsingin kaupunginmuseon kuvakokolma Finnassa: https://hkm.finna.fi/. Erityisesti Eeva ja Simo Ristan kuvat melko pian rakennuksen valmistumisen jälkeen ovat valaisevia. Vuoden 1970 tienoilla Ympäpyrätalossa oli talon rakennuttajan Kansallisosakepankin lisäksi Suomen General Motorsin toimitilat, Lääkäriasema, Instrumentarium, Silmälasiasema, Teollisuus-Teräs Oy:n toimitilat sekä alakerrosten liiketiloissa mm. Baari Priossi, Koskenrannan kello- ja kultasepänliike, Lastentavaraliike H. Kylmäniemi, parturiliike sekä Arean toimisto. Rakennuksen keskellä, ympyränmuotoisessa paviljonkirakennuksessa sijaitsi alun perin KOPin erittäin hieno ja viimeistä yksityiskohtaa myöten suunniteltu pankkikonttori. Pohjoispuolen "kioskeissa" toimi KOPin autopankki.

Kaija Nenosen ja Kirsti Topparin kirja Herrasväen ja työläisten kaupunki. Helsingin vanhoja kortteleita 2 on hyvä perusteos Hakaniemen alueen perushistorian ja osin myös muistitiedon osalta. Kirja on ilmestynyt 1983 ja siinä on myös lueteltu silloiset Ympyrätalon toimijat.

Muistitiedon osalta kannattaa tutustua myös Työväen arkiston keräämään muistitietoaineistoon (http://www.tyark.fi/keruut.htm).

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia