20.9.2016

Mihin esinettä on käytetty ja mikä on esineen nimi?

Hei! Ohessa teille tunnistettavaksi puuesine, jota on käytetty Parkanon Rytilän talossa ennen vanhaan.Tarvitsisin tiedon sukukirjaa varten. Lähetän esineestä kaksi kuvaa,ulkoa- ja sisältäpäin.Esineellä on kokoa noin 40cm leveys. Alla on suppilomainen aukko noin 10cm halkaisijaltaan toisessa reunassa ja astian korkeus noin 30cm. Mihin esinettä on käytetty ja mikä on esineen nimi.

Kokoelmapäällikkö Juha Hirvilammi vastaa:

Tämä on maitosiivilä. Vastalypsetty maito siivilöitiin asettamalla tähän siivilään pellavakangas ja kaatamalla maito sen läpi. Yleisesti käytettiin myös yhdestä puusta vesitettyjä suppilomaisia siivilöitä.

Kommentit (2)

Anonyymi kommentoi:

Meillä on museossa parikin tällaista ja ne on nimetty "kaljasuppiloiksi". Kaljatynnyriin oli hankala kaataa kaljaa ämpäristä , mutta suppilo asetettiin kaljatynnyrin päälle ja sitten kaadettiin kalja. Äitini käytti tällaista lapsuudessani.

Kokoelmapäällikkö Juha Hirvilammi kommentoi:

Suppiloa voi käyttää moneen tarkoitukseen. Nämä puiset maitosiivilät olivat meijereiden kannalta epähygieenisiä ja meijerit vaativatkin peltisiivilöiden käyttöönottoa. Puiset siivilät jäivät sitten muuhun käyttöön, kuten kaljan tekoon.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia