28.12.2016

Miltä ajalta ovat nämä maaseutuaiheiset lasten rahalippaat?

Appiukon jäämistöstä löytyi kaksi pahvista lasten säästölipasta. Ne on maaseutuaiheisia ja toisessa on leima Porin vanha säästöpankki. Molemmissa kolistelee jotain kolikkoja, mutta en raaski tuhota noita pahvilippaita nähdäkseni mitä ne ovat. Kysymykseni on: miltähän ajanjaksolta nuo lippaat ovat ja onko maaseutuaiheinen kuvateema jotain tuohon aikaan liittyvää vai oliko Pori tuollainen joskus? 

Amanuenssi Elsa Hietala vastaa:

Kyseessä ovat Säästöpankin valmistamat lasten rahalippat, joita on jaettu monista Suomen Säästöpankeista. Paikalliset Säästöpankit ovat voineet varustaa lippaan omalla leimallaan. Vastaavanlaisia lippaita löytyy ainakin Hämeenlinnan Säästöpankkimuseon ja Turun museokeskuksen kokoelmista ja ne on ajoitettu karkeasti vuosiin 1930-1959.

Säästäväisyys oli niukkoina sotien vuosina ja pitkään sotien jälkeenkin hyve, johon lapsia haluttiin kasvattaa. Kaunis, mutta sanomallinen kuvitus on varmasti houkutellut laittamaan roposet rasiaan. Toisaalta lippaan rakenne, joka pitää rikkoa, jos rahat haluaa ulos, on myös auttanut vastustamaan kiusausta käyttää rahat ennen aikojaan.

Asiasanat: esineet, maaseutu

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia