15.5.2017

Onko tallukas sama kuin huopikas?

Kyllä suomen kieli ja sen murteet ovat rikkaus. Onko tallukas sama kuin huopikas kuten Kaakkois-Suomessa vai onko se jokin muu jalkine?

Näyttelyamanuenssi Iina Wahlström vastaa:

Tallukkaalla viitataan useimmiten jalkineeseen, jonka valmistettiin päällystämällä karkeasta karvalangasta tehdyt sukat saralla tai veralla. Pohjaan neulottiin monta kerrosta (säkki)kangasta paksulla villanyörillä. Pohjat saatetiin lisäksi tervata. Tallukkaista löytyy kuva mm. täältä. Myöhemmin tallukkaita alettiin tikkaamaan koneella, pohja saattoi saada kumivahvikkeen ja jalkineet varustettiin nauhoin. Ulkomuodoltaan tällainen tallukas mustuttaa hieman nykyisiä tennareita, kuten esim. tästä näkyy. Huopikkaat sen sijaan ovat villasta huovuttamalla valmistetut jalkineet. 

Vaatteiden ja asusteiden nimityksissä, kuten vaikkapa maatalouden työvälineissäkin, on kuitenkin suuria alueellisia eroja. Kuvailemani kaltainen jalkine on ollut nimeltään tallukas ainakin Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Hämeessä. Huopikasta on kuitenkin hyvin voitu kutsua Kaakkois-Suomessa talukkaaksi, kuten mainitsit.

Mikäli kansanomaiset jalkineet herättävät laajempaakin kiinnostusta, voi niihin tutustua mm. Ildiko Lehtisen ja Pirkko Sihvon kirjasta Rahwaan puku.

 

 

Huopikkaat Suomen maatalousmuseo Saran kokoelmista.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia