21.6.2017

Mitä tietoa löytyy teatterista nimeltä Arena-Jurkka?

Teatteri Jurkasta ja näyttelijöistä (Jurkka) on saatavilla tietoa vaikka kuinka, mutta edes lyhyttä historiikkiä Arena-Jurkasta on hankala löytää. Arena-Jurkka on Sakari Jurkan perustama 1959, mutta siihen tieto jääkin. Koska teatteri on loppunut ja miksi (taloudelliset syyt?)? Oliko teatterilla muuta vakituista henkilökuntaa kuin Sakari Jurkka? Mitä näytelmiä teatteri esitti ja keitä oli rooleissa? Oliko teatterilla oma näyttämö, vai missä se esiintyi?

Tieto- ja kuvapalvelun tutkija Pälvi Laine vastaa:

Äkkiseltään vaikutti tosiaan, että Arena-Jurkasta löytyy hyvin vähän tietoa. Etsiessäni tarkemmin huomasin, että teatterista on pieni osio mm. julkaisussa Jurkka - Teatteri huoneessa. Hanna-Leena Helavuoren kyseiseen julkaisuun kirjoittamassa artikkelissa Sakari Jurkka - miessankari, teatterin arki ja vakavasti otettava viihde kerrotaan mm. että teatteri "toimi Raken-talossa Erottajalla, Klaus Kurjen vanhassa juhlahuoneistossa." Teatteri oli todellakin areenan muotoinen, eli katsomo ympäröi areenan omaisesti näyttämötilaa. Teatteri teki myös kiertueita. Henkilökunnasta kirjassa luetellaan mm. Heikki Eteläpää, Pehr-Olof Sirén, Ingrid Söderblom, Tuija Halonen, Leni Katajakoski, Leo Jokela, Liisa Nevalainen, Tauno Söder.

Haku kokoelmatietokantaamme toi tulokseksi Teatterimuseon arkistossa olevat Sakari Jurkan leikekirjat. Yksi leikekirjoista koostuu pelkästään Arena-Jurkkaan liittyvistä lehtileikkeistä. Teatterialan matrikkelissa mainitaan Sakari Jurkan kohdalla, että hän toimi Arena-Jurkan perustajana ja johtajana vuosina 1959-1962, sen jälkeen hän siirtyi Suomen Kansallisteatterin näyttelijäksi. Leikekirjan yhdessä leikkeessä puolestaan kerrotaan, että tästä johtuen Arena-Jurkka vaihtoi nimensä Arena-Teatteriksi ja teatterinjohtajaksi tuli Sakari Jurkan jälkeen Tauno Söder. Helavuoren artikkelista selviää, että teatteri lopetti toimintansa lopulta vuonna 1963.

Kaarina Kytömaa (toim.): Jurkka - Teatteri huoneessa (Like 2003)

Suomen teatterit ja teatterintekijät (Tammi 1974)

Lehtileike Arena-Jurkka ei lopeta, jatkaa Arena-Teatterina, leikekirja, Sakari Jurkan arkisto TeaMA1396, Teatterimuseo

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia