30.12.2016

Löytyykö Teatterimuseosta aineistoa Yrjö Tuomisesta?

Olen käynyt Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ja Kansalliskirjaston digitoidut aineistot jo läpi. Mahtaisikohan teiltä löytyä jotain Tuomiseen liittyvää materiaalia, jota ei yllämainituista lähteistä löydy? Esim. kirjeitä tai muita papereita?

Tieto- ja kuvapalvelun tutkija Pälvi Laine vastaa:

Tein tietokantaamme haun Yrjö Tuomisesta, lähinnä meiltä löytyy valokuvia ja mm. Tampereen Työväen Teatterin kokoelmasta joitakin roolivihkoja hänen nimellään. Hänen nimellään olevaa henkilöarkistoa ei meillä ole, sen sijaan hänen vaimonsa Eine Laineen henkilöarkistoa meiltä löytyy, joskaan siihen ei tule suoraan hakutuloksia hakiessani Tuomisen nimellä, eli ei sisällä suoraan mitään Tuomiseen liittyvää.

Meillä on myös teatterialan lehtileikekokoelma, joka alkaa kaudesta 1923-24 ja on järjestetty näytäntökausittain teatterin nimen mukaan, se sisältää myös sellaisia osioita kuin ”henkilöt”, jossa saattaa olla merkkipäivähaastatteluja näyttelijöistä yms. Tämän kokoelman perusteella voi tietysti jonkin verran seurata Tuomisen uraa ja rooleja lehtiarvostelujen kautta. Teatterialan vanhassa matrikkelissa Kotimaisia näyttämötaiteilijoita sanoin ja kuvin Tuominen on mukana ja hänen urastaan kerrotaan siinä joitakin lyhykäisiä tietoja.

Kuvassa Yrjö Tuominen nimiroolissa Shakespearen näytelmässä Kuningas Lear, Suomen Kansallisteatteri 1937.

Kuva: Teatterimuseon arkisto.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia