15.11.2016

Löytyykö tietoja Tampereen Työväen Teatterissa työskennelleestä Toivo Karlssonista?

Onko mitään tietoa TTT:n näyttämömestari Toivo Karlssonista? Hän oli työssä kyseisessä teatterissa ainakin vuonna 1938-->.

Tieto- ja kuvapalvelun tutkija Pälvi Laine vastaa:

Haku Toivo Karlssonin nimellä tietokantaamme tai teatterialan matrikkeleihin ei tuottanut tulosta. Teatterimuseossa on Tampereen Työväen Teatterin arkisto aina alkuvuosista vuoteen 1992 asti, voi hyvin olla, että siellä on asiakirjojen joukossa jotakin mainintoja ja tietoa hänestä.

Panu Rajalan kirjoittamasta Työväen Teatterin historiateoksesta Titaanien teatteri - Tampereen Työväen Teatteri 1918-1964 löysin pari viitettä Toivo Karlssonin nimellä. Niistä jälkimmäinen kertoo aika paljonkin hänen työurastaan. Rajala kirjoittaa keväästä 1944 seuraavaa:

”Näyttämömestari Toivo Karlsson sai keväällä sydänhalvauksen matkalla työmaalta kotiin, ja hänelle oli vaikea löytää seuraajaa. Aina hyväntuulinen Karlsson oli tullut kulissimieheksi Kosti Elon aikana syksyllä 1927 ja nimitetty näyttämömestariksi 1939. Viimein lokakuussa 1944 asepalveluksesta vapautunut näyttämömestarin apulainen Sulo Oksanen täytti hänen paikkansa.”

(Rajala: Titaanien teatteri - Tampereen Työväen Teatteri 1918-1964, s. 339)

 

 

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia