15.12.2016

Miten irrottaa kiinni tarttuneita valokuvia toisistaan?

Yhteen liimautuneita valokuvia.

Käyn läpi sukulaiseni valokuvia, joita on säilytetty erilaisissa albumeissa, muovitaskuissa, kirjekuorissa ja vanhoissa makeisrasioissa. Varsinkin muovitaskuissa säilytetyistä värikuvista osalle on käynyt niin, että ne ovat ikään kuin liimautuneet lujasti yhteen. Tässä tapauksessa on paperipohjaisia mustavalkokuviakin juuttunut muovisten värikuvien väliin. En ihmettelisi, vaikka niitä olisi käsitelty esimerkiksi kurkkupastillien tahmaamin sormin, mutta luulisin kuitenkin, että tarttumisen syynä olisi ensisijaisesti muovin reagointi lämpöön. Jos kuvia yrittää irrottaa vetämällä, kuvapinta rikkoutuu. Onko mitään tehtävissä, jos haluaisin yrittää hellävaraista irrottamista kotikonstein? 

Konservaattori Laura Sallas vastaa:

Valokuvat ovat säilytyksen kannalta haastava aineistoryhmä. Olosuhteiden tulisi olla mahdollisimman tasaiset, ilman puhdasta ja liikaa valoa, erityisesti suoraa auringonvaloa, tulisi välttää. Suojamateriaalien valinnalla voidaan ratkaisevasti vaikuttaa valokuvien säilyvyyteen.

Muovia ei suositella ensisijaisena materiaalina valokuvien säilytykseen. Erityisesti PVC- muovit ovat huono valinta valokuvien arkistointiin. PVC-muovit ovat luonteeltaan epästabiileja, niistä haihtuu valokuville haitallisia kaasuja ja muovi saattaa kupruilla sekä muuttua ajan kuluessa pinnaltaan tahmeaksi. Koska muovipinta ei hengitä, muovitaskun sisään muodostuu helposti mikroilmastoja. Epävakaissa olosuhteissa kosteutta voi kertyä muovitaskun sisään. Vähäinenkin kosteus voi aiheuttaa valokuvassa emulsion turpoamisen ja kuvien tarttumisen kiinni suojamateriaaleihin tai toisiinsa.

Valokuvien vauriot ovat monesti useiden osatekijöiden summa. Kiinnitarttuneiden kuvien irrottaminen toisistaan tai suojamateriaaleista ilman lisävaurioiden syntymistä on varsin haastavaa. Tällaisessa tilanteessa kannattaa kääntyä konservaattorin puoleen.

Asiasanat: tarttuminen, vauriot

Kommentit (1)

Outi Lepola kommentoi:

Päteekö sama konsti kehystettyyn kuvaan, joka on tarttunut lasiin? (Jos siis haluaisi luopua kehyksestä ja säilyttää vain kuvan.)

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia