3.3.2017

Mistä valokuvan taustapuolella oleva koodi kertoo?

Skannaan melko tuoreita valokuvia. Pystynkö selvittämään valokuvan takana olevasta koodista, milloin kuva on kehitetty? Esimerkiksi 00.4P2.000NN.0870.438. Mitä koodi kertoo?

Amanuenssi Laura Gelmi vastaa:

Pohdimme tätä museokollegoiden kesken, mutta kellään ei ollut asiasta varmaa tietoa. Kysyin lopulta varmistusta muutamasta valokuvausalan liikkeestä, Ifolorista ja Helsingin Fotoyksistä. Soittorinki vahvisti epäilyksen siitä, että mitään yhteistä standardia teetettyjen paperikuvien taustamerkinnöille ei ole. Harmi - olisihan ihan hauskaa osata lukea salaperäisiä numero- ja merkkijonoja.

Paperikuvien valmistaminen filmiltä tai digitiedostosta on monivaiheinen prosessi. Käytännössä kuvien valmistaja ohjelmoi suurennus- tai valotuskoneeseensa oman tuotantoprosessinsa kannalta oleellisia tietoja, jotka näkyvät koodina lopullisen kuvan taustalla. Laitteisiin syötettävät merkkimäärät ovat rajallisia ja tilaa on yleensä vain muutama rivi. Oleellisia tietoja ovat ainakin tilausnumero, jolla yksittäinen kuva pystytään yhdistämään laajempaan kuvajoukkoon, työerää ilmaiseva numerosarja ja kuvatiedoston nimi. Lisäksi koodissa saattaa olla valmistuksen hallintaan ja laaduntarkkailuun liittyvää tietoa. Fotoyksissä kerrottiin, että filmiltä teetettäessä tallennetaan myös sävykorjailuihin liittyviä tietoja. Nykyisin monissa kuvapalveluissa tilaajan on mahdollista syöttää tietoja itse jo tilausvaiheessa, jolloin vältytään tarpeelta kirjoittaa muistiinpanoja myöhemmin käsin valokuvan taakse.

Antamasi koodin merkitys ei valitettavasti avaudu minulle. Mikään numerojaksoista ei mielestäni viittaa päivämäärään. Jos saat selville, missä valokuvasi on teetetty (esim. säilyneen kuvataskun avulla), saat apua koodin tulkintaan varmastikin kyseisen liikkeen henkilökunnalta.

 

 

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia