22.6.2017

Miksi säästäisin vanhat negatiivini?

Seuraan Facebookissa useita kodin raivaukseen ja järjestelyyn keskittyneitä keskusteluryhmiä, joissa on kymmeniätuhansia jäseniä. Näissä ryhmissä melkein viikottain toistuva kysymys on "Mitä tehdä vanhoille negatiiveille?" Ja lähes soraäänittä muiden ryhmäläisten vastaus on aina: roskiin. Olisiko teillä antaa ohjeita perusteluineen, miksi negatiivit tulisi säilyttää tai koska ne voi hävittää? Perusteluna hävittämiselle on yleensä se, että jos negasta on teetetty paperikuva tai nega on skannattu, negatiivin säilyttäminen on turhaa. Epäilen kuitenkin kuluttajille suunnattujen paperikopioiden kestävyyttä ja itse tehtyjen skannausten laatua. Valokuvaajana minua hirvittää, tuhotaanko tässä 2010-luvun lopun Konmari-huumassa valtava määrä kulttuurihistoriaa? Psykologisesti haastavaksi asian tekee se, että konmarin perusohje on pitää vain asiat, jotka tuottavat iloa, ja päästää irti kaikesta muusta. Moni kokee, että valokuvien negatiivit (ja useimmat valokuvat, päiväkirjat, lasten piirustukset ym.) ovat turhaa menneisyyden painolastia, joka ei tuota iloa juuri tässä hetkessä, joten ne hävitetään.

Intendentti Anni Wallenius vastaa:

Omien vanhojen valokuvien selailu herättää usein paljon tunteita ja muistoja. Vaikka perhekuviin usein tallennetaan lähinnä onnellisia hetkiä, ovat ne silti kurkistuksia omaan menneisyyteen, johon voi liittyä paitsi iloisia myös tummempia tunteita. Itse ajattelen, että juuri siksi ne meitä kiehtovatkin: perhealbumin kuvien kautta voi parhaimmillaan tavoittaa omasta tai itseä ennen eläneiden ihmisten todellisuudesta jotakin muutakin kuin vain pelkän siloitellun pinnan.

Kaikkea ei tietenkään tarvitse säilyttää, mutta ehkä negatiivien hävittämistä suunnitellessa on hyvä hahmottaa tekevänsä peruuttamattoman valinnan paitsi omasta myös tulevien polvien puolesta. Haluaako tosiaan ottaa kontolleen sen, että tulevat lapsenlapsenlapset menettävät mahdollisuuden nähdä valokuvista, miten isoisoäiti eli sata vuotta sitten 1990-luvulla? Myös kulttuurintutkimus on tulevaisuudessa pulassa, jos ajastamme ei säily kuvia tavallisesta elämästä. Leijonanosa nykyihmisen omaisuudesta on teollisesti massatuotantona valmistettua. Samanlaisia huonekaluja, vaatteita, kirjoja, astioita ja laitteita on maailmassa tuhansittain. Valokuvamme ovat tavarapaljoudessamme poikkeus: ne ovat uniikkeja.

Negatiiveista teetettyjen värillisten kymppikuvien säilymisennuste on heikko. Vaikka paperille teetetyt kuvat nyt ovat kirkkaita ja helppoja selailla, ei niiden elinkaari luultavasti tule olemaan kovin pitkä. Digitaalisten tiedostojen säilyvyys taas on pitkälti kiinni siitä, kuinka huolellisesti ja järjestelmällisesti niiden konvertoinnista ja varmuuskopioinnista huolehditaan. Pilvipalvelu tai ulkoinen kovalevy ei ole sellaisenaan luotettava pitkäaikaissäilytysratkaisu, vaan edellyttää käyttäjältään aktiivisuutta. Pilvipalveluja syntyy ja kuolee ja kovalevyt vanhenevat - molempien osalta siis säilytysratkaisu vaatii säännöllistä päivittämistä. Jos alkuperäinen negatiivi on hävitetty, ollaan tosiaan myös ikuisesti sidoksissa skannausajan tiedostokokoon - vaikka teknologia kehittyisi, isompaa ja tarkempaa digitiedostoa ei voida tehdä, jos originaali puuttuu.

Täällä valokuvataiteen museossa ajattelmme, että negatiivit ovat oikeastaan aika täydellisiä museoesineitä - ne ovat kulttuurihistoriaa tiivistetyssä muodossa. Yksi filmirullallinen mahtuu yhdelle negatiivikansion lehdelle joka ei ole paljon A4-paperia paksumpi, mutta sisältää kasapäin informaatiota. Negatiivien säilyttäminen muuttuu ehkä kotioloissakin helpommaksi, jos ne siirtää valokuvausliikkeen paperikuorista arkistokelpoisiin negalehtiin ja -laatikoihin. Samalla voi kirjata ylös kuviin liittyviä tietoja. Esimerkiksi Museoiden hankintakeskuksen verkkokaupasta täältä voi helposti hankkia arkistokelpoisia säilytysmateriaaleja. Perhekuvia silloin tällöin ottaneen kuvaajan koko negatiiviaineisto saattaa hyvinkin mahtua yhteen, perusmapin kokoiseen arkistolaatikkoon, joka on helppo säilyttää.

Kommentit (1)

Ässä kommentoi:

Jos kotoa löytyy paljon negatiiveja niin paras tapa säilyttää niitä on ostaa negatiivilehtiöitä ja sopiva negatiivikansio niille. Negatiiveja ei kannata säilyttää missään epämääräisissä kirjekuorissa tai pahvilaatikkojen pohjalla. Negatiivit kannattaa järjestellä negatiivilehtiöihin siten että yhdellä lehtiöllä on ainoastaan saman filmirullan kuvia. En myöskään suosittele leikkaamaan välistä tyhjiä tai huonoja ruutuja pois sillä sen jälkeen voi olla vaikea vahvistaa kuuluuko kuvat samaan sarjaan. Negatiivisarjoista on myös helpompaa ajoittaa kuvien ajankohta sillä jos tietää yhdellekin kuvaruudulle ajankohdan niin samalla selviää suurin piirtein milloin muut kuvasarjan kuvat on otettu vaikkei ne olisi samasta tilanteesta. Negatiiveista näkee myös missä järjestyksessä kuvat on otettu.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia