9.11.2017

Saisinko lisätietoja tästä kuvasta?

Kenet Tyyne Böök kuvasi?

Olisiko tietoa tästä valokuvasta? Kuvan on ottanut ateljeekuvaamo Tyyne Böök. Kuvan takana on numerosarja 52709?. Mikä palveluspuku on kyseessä, ja kuka mahdollisesti voisi olla kuvassa? Kaikki tieto on tervetullutta.

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Kuvatun nimeä on usein vaikeaa tai mahdotonta saada selville, ellei tieto ole kulkenut kuvan mukana. Henkilöiden tunnistamisen haasteista puhutaan muutamissa aikaisemmissa vastauksissamme, jotka löydät Kysy museolta -sivumme hakukentästä hakusanalla "henkilöntunnistus".

Muuten pelkkää kuvaa katsomalla voidaan hahmotella ainakin kuvausajankohtaa ja paikkaa. Tietojemme mukaan Tyyne Böök perusti valokuvausateljeensa Helsingissä Siltasaarenkatu 6:een vuonna 1913. Kuva on siis joko tuolta vuodelta tai sen jälkeen. Samassa osoitteessa hän toimi tiettävästi ainakin vuoteen 1925 tai 1926, mahdollisesti pidempäänkin. Kuvan mies on siis joko käynyt tai asunut Helsingissä tuohon aikaan, 1910- tai 1920-luvulla.

Böök kuvasi myös vuoden 1918 tapahtumia ateljeensa ympäristössä. Jukka Kukkosen ja Elina Heikan kirjassa "Punamustavalkea. Kuvat 1918" (Suomen valokuvataiteen museo, Helsinki, 2008) on julkaistu sivulla 79 Tyyne Böökin kaiketi ikkunastaan kuvaama näkymä Siltasaaren antautumisesta. Saman kirjan sivulla 95 näkyy Böökin Siltasaarenkadun kuvaamon näytekaappi, joka oli rikkoutunut luodeista. Sekä Böökin ateljeekuvia että hänen vuoden 1918 kuviaan voi selailla hakupalvelu Finnassa hakusanalla "Böök, Tyyne".

Useimmat Tyyne Böökin säilyneiden muotokuvien henkilöt ovat ammattiyhdistysten jäseniä ja muita työväenluokan edustajia. Myös kuvan mies edustanee vuoden 1918 tapahtumissa punaisten puolta. Samanlaiseen asuun ovat pukeutuneet Tyyne Böökin kuvaama tuntematon punakaartilainen sekä naishenkilön kanssa poseeraava tuntematon mies.

Kuvan taakse kirjoitettu numero on luultavimmin auttanut valokuvaajaa tilausten ja negatiivien pitämisessä järjestyksessä. Se on siis joko kuvatilauksen tai negatiivilevyn numero. Jos Böökin asiakaskortisto tai kuvauspäiväkirja olisi säilynyt, tuon numeron kohdalta saattaisi löytyä tilaajan nimi tai tilauksen yksityiskohtia, kuten tilattujen kuvien määrä tai minkä samalla istunnolla otetuista kuvista asiakas oli valinnut. Valitettavasti Tyyne Böökin, kuten monen muunkaan valokuvaajan, arkiston kohtalosta ei ole tietoa.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia