16.2.2018

Minkä verran on olemassa 1800-luvun valokuvia Lapista?

Minkä verran on olemassa 1800-luvun valokuvia Lapista? Tiedossani on muutamia ulkomaalaisia valokuvaajia, jotka liikkuivat Lapissa jo 1800-luvulla. Mutta miten on suomalaisten kuvaajien laita?

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Meilläkään ei ole tähän tyhjentävää vastausta. Lapissa 1800-luvun puolella kuvanneista tiedossamme ovat ainakin I.K. Inha, Karl Granit, Karl Adolf Moberg, Johan Evert Rosberg ja J.A. Sandman. Myös harrastajakuvaaja Pehr Gustaf Ekbom oli erikoistunut Lappiin ja ehti sinne luultavimmin jo ennen vuosisadan vaihdetta.

Säilyneiden Lappi-kuvien tarkempia määriä en tunne, mutta lisätietoa niistä löytynee kuvaajien tuotantoa säilyttävistä museoista. Sandmanin ja Inhan Lappi-kuvastoa on meillä Valokuvataiteen museossa: Sandmanilla Lappi-kuvia on tunnistettu neljä kappaletta, Inhalla parikymmentä. Meillä myös yksi Ekbomin Lappi-kuva on löytynyt Suomen matkailuliiton kokoelmasta. Ekbomin muiden kuvien sijainti ei valitettavasti ole tiedossa, mutta niitä on aikanaan myös julkaistu. Granitin tuotantoa on Kuopion kulttuurihistoriallisessa museossa, Moberg lahjoitti kuvansa Suomen maantieteelliselle seuralle, ja Rosbergin Lappi-kuvia voi tiedustella Museovirastosta.

Asiasanat: Lappi

Kommentit (2)

Sirkku Dölle kommentoi:

Lappia esittävistä 1800-luvun loppuolen valokuvien määrästä ei voi todellakaan sanoa mitään määrää. Eri julkisissa kokoelmissa olevista ei ole tehty tilastoa. 1800-luvun lopulla yksittäinen Lapin kuvaus lisääntyy alkavan turismin myötä, aineistot ovat enimmäkseen yksityishenkilöillä. Suomen maantieteellisen seuran valokuvia on Museoviraston kuvakokoelmissa. Kultalan restauroinnin käynnistyessä 1800-luvun kuvia löytyi myös Turun maakuntamuseosta.

Osmo Pekonen kommentoi:

Tästä löytyy osittainen vastaus: http://www.kirjasto.oulu.fi/lapinkuvat/johdanto

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia