14.7.2020

Nuutajärven lasitehtaan kolpakko

Teillä on kokoelmissa Nuutajärven kolpakko vuodelta 1853. Minulla on samanlainen kolpakko ja olen kiinnostunut kolpakon historiasta. Onko se harvinainen? Entä arvokas? 

Elina Kallio vastaa:

Kaupunginmuseon kokoelmissa on kaksi Nuutajärven lasitehtaan valmistamaa kolpakkoa vuodelta 1853, Kaivohuonetta esittävän sinisävyisen lisäksi katolista kirkkoa esittävä punertavasävyinen kolpakko. Kokoelmissamme on myös kolmas samoin Nuutajärven valmistama kolpakko, joka on 1860-luvulta. Tämä kolpakko on muodoltaan sileä ja sen kaiverruskoristelu esittää kolmea Helsingin nähtävyyttä ja tunnusmerkkiä, Eteläsatamaa, Helsingin yliopistoa ja Senaatintaloa. Kaikki kolpakot ovat saksalaissyntyisen kaivertaja  Schleichmannin koristelemia. Koristeellisia kolpakoita voi kutsua harvinaisiksi niiden valmistusajan ja tiedossa olevan valmistajan eli Nuutajärven lasitehtaan ja kaivertajan vuoksi. 

Helsingin kaupunginmuseolle kolpakot ovat koristeaiheidensa vuoksi kokoelmapoliittisesti arvokkaita. Museon kokoelmista ja kokoelmapolitiikasta voi lukea enemmän www-sivuiltamme http://www.helsinginkaupunginmuseo.fi/kokoelmat/ ja http://www.helsinginkaupunginmuseo.fi/wp-content/uploads/2020/05/Kokoelmapolitiikka.pdf  
Kaupunginmuseo ei anna eikä tee arvioita esineiden rahallisesta arvosta. Markkina- ja/tai vakuutusarvoa voi tiedustella esim. laatuhuutokaupoista. 

Asiasanat: esineet, lasi

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia