16.7.2021

Kastemekon säilytys

Kastemekko

Miten sukumme vanha kastemekko olisi parasta säilyttää? Entä kannattaako sitä puhdistaa mitenkään?

Mekko on alunperin ollut vuonna 1900 syntyneen isoäitini. Mekon ohut pitsikangas oli hänellä häähuntuna 1925. En tiedä, onko mekko hankittu hänelle uutena vai ollut jo vanhaa perintöä. Tämän jälkeen se on toiminut kastemekkona äidilläni, minulla ja kahdella veljelläni, meidän lapsillamme ja nyt omilla lapsenlapsillani, viimeksi vuosi sitten. Pitsikangas on jo hyvin haurasta. 

tekstiilikonservaattori Maarit Jones vastaa:

Hienoa, että olette voineet iloita ainutlaatuisesta ja erikoisesta kastemekosta monen sukupolven ajan!

Pitsikankaan muuttuminen hauraaksi on luonnollista, sillä luonnonmateriaaleilla on elinkaarensa ja tekstiilinne on varsin iäkäs. Haurasta tekstiiliä tulee käsitellä varoen ja säilyttää puhtaana ja ilmavasti pakattuna laatikossa, ilman turhia taitoksia. Paras säilytyspaikka on kodin säilytystiloissa, joissa lämpötila ja kosteusarvot pysyvät kohtuullisen muuttumattomina. Kellarit, ullakot.tms. eivät ole arvokkaiden tekstiilien säilytyspaikkoja.

Kastepuku säilyy parhaiten neutraaleihin materiaaleihin pakattuna. Sopivia laatikoita ja papereita tarjoaa mm. tämä kotimainen toimittaja https://www.museoidenhankintakeskus.fi/page/12/tuotteemme , jolta voi tiedustella myös materiaalien valinnasta. Myös perinteinen, puhdas, käytössä pehmennyt lakanakangas tai neutraali kopiopaperi ovat hyviä vaihtoehtoja. Muovilaatikot eivät ole pitkäaikaissäilytyksessä suositeltavia.

Ikääntyneen tekstiilin puhdistus on haastava työ. Tekstiiliä voi tuulettaa kuivalla ja viileällä säällä varjoisassa paikassa ilmavalle tasolle aseteltuna. Kastemekkoa ei tulisi tuulettaa vaatepuulla. Muu huolto on suositeltavaa jättää koulutetun konservaattorin tehtäväksi juuri tekstiilin hauraudesta johtuen. Tekstiilikonservaattoreita voi konsultoida ja/tai pyytää tarjousta https://www.konservaattoriliitto.fi/etsitko-konservaattoria/

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia