11.6.2024

A. A. Nymans Mekaniska Verkstad, Sjukhusinventarisk Fabrik

Hei, Osoitteessa Rauhankatu 5 on 1800-luvun lopulla toiminut A. A. Nymans Mekaniska Verkstad, Sjukhusinventarisk Fabrik. Lisätietoja yrityksestä.

tutkija Tuomas Nolvi vastaa:

Rauhankatu 5 tontti on ollut alun alkaen suuri tontti käsittäen Meritullinkatu 12 a ja b tontit, eli koko Meritullinkadun varren alan. Meritullinkatu b tontti on ollut palolaitoksen käytössä, ja siellä on sijainnut palotorni. Kokonaisuuden ensimmäinen omistaja ja tontin rakentaja on ollut muurari H. Ahlstedt, jonka perilliset ovat omistaneet tontin vuoteen 1890 saakka. Tämän jälkeen tontti on jaettu kahteen vuonna 1896, jolloin omistajaksi on tullut tehtailija And. Alfr. Nyman. 

Nymanin tultua omistajaksi hän on rakennuttanut 1897 tontin pohjoisosiin kivirakenteisen tehdasrakennuksen, joka näky Signe Branderin kuvan oikeassa laidassa: https://helsinkikuvia.fi/search/details/?image_id=hkm.3DB4D7CE-77EF-4B48-AEF1-48D6E41BB64B 

Se on mainittu nimellä ”metall- och sjukhusinventariefabrik”. Tässä rakennuksessa on ollut kellari ja kaksi tuotantokerrosta, selkeä tehdasrakennus. Tämä rakennus on sijainnut tontin pohjoista reunaa vasten, ja sen runko on ilmeisesti säilynyt vuoden 1909 rakennuksen pihasiiven runkona, jonka Nyman rakennutti ja omisti sen vuoteen 1939 asti, jolloin se on testamentilla siirtynyt Amanda Nymanille, varmastikin perillinen.

Osoite- ja ammattikalentereiden mukaan konepajatoiminta kuitenkin jatkui osoitteessa Rauhankatu 5 / Meritullinkatu 12 a. Jossain vaiheessa konepajatoiminta kuitenkin siirtyi tien toiselle puolelle osoitteeseen Meritullinkatu 11. Tämä on 1930-luvulla merkattu osoitteeksi. Digitoidut kalenterit löytyvät osoitteesta: https://digi.kansalliskirjasto.fi/aikakausi/titles/fk20110660?display=THUMB&year=1936.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia