1.4.2014

Säästöpankinranta?

Asun 1908 valmistuneessa talossa Säästöpankinrannassa, 00530 Helsinki. Kuulemani mukaan kadulla ei menneinä aikoina ollut pankkia vaan kapakka, jonne ylioppilaat Pitkänsillan toiselta puolelta toivat rahansa. Tarina sikseen, mutta nyt minua kiinnostaa tietää, onko tämä kadun ensimmäinen nimi vai onko tällä Eläintarhanlahtea reunaa seuraavalla kadulla ollut aiemmin toinen nimi? Ellei, niin milloin katuni sai nimensä? Toinen kysymykseni koskee valokuvaaja Väinö Kannistoa, joka on kuvannut mm. Kalliota 1930- ja 1950-luvuilla. Milloin hän eli ja oliko hän esim. vasemmistolehtien palveluksessa kuvaajana?

yksikön päällikkö Riitta Pakarinen vastaa:

Sparbankskajen on vahvistettu kadunnimeksi vuonna 1893, jolloin Siltasaari on asemakaavoitettu. Suomenkielinen nimi, muodossa Säästöpankinranta-katu, vahvistettiin asemakaavassa vuonna 1909. Suomenkielinen nimiasu esiintyi kartoissa kuitenkin jo 1890-luvulla. Nimi nykyisessä muodossaan - Säästöpankinranta - on vahvistettu vuonna 1928.
Nimen taustalla on 1800-luvun alkupuolella Siltasaaren kärjessä sijainnut ravintola, joka tunnettiin nimellä Sparbanken. Nimen antoivat ravintolaan ahkerasti rahojaan kantaneet ylioppilaat.

Valokuvaaja Väinö Kannisto (1897–1971) muutti Helsinkiin vuonna 1922. Hän oli itseoppinut valokuvaaja, joka 1940-luvulla perusti Itseni –nimisen valokuvaamon. Hän asui ja toimi Kalliossa. Hän kuvasi paljon mm. Suomen kommunistisen puolueen tilaisuuksia ja Suomen Sosiaalidemokraatti –lehdelle. Hänen toimialansa oli varsin laaja perhejuhlista, sotainvalideista ja sankarihautajaisista erilaisiin vasemmistopuolueiden ja uskonnollisten yhteisöjen tapahtumiin, työpaikkoihin ja kaupunkinäkymiin.
 

Asiasanat: kadunnimet

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia