17.6.2015

Millaista puutavaraa olivat lehterit?

Millaista puutavaraa ovat lehterit? Luin niistä joskus metsätalouden
historiakirjasta, mutta vain nimi jäi mieleen, enkä muista millaisia
ja mihin tarkoitukseen lehterit ovat. Ja kirjastostakaan en enää
löytänyt kyseistä kirjaa. Muistaakseni se oli 1800-luvulla ihan tullinimikkeenä tietystä puutavarasta (vähän samaan tyyliin kuin termi propsi). Jos löydätte lehterille selityksen, olen ylen onnellinen.

Museoassistentti Marko Rikala vastaa:

Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä! A. Benjamin Helanderin Metsänkäyttöopin 2. painoksessa vuodelta 1922 määritellään lehterit pieneksi, kahden puolen veistetyksi kuusi- tai mäntypuutavaraksi, jonka pituus oli 20, 24, 30 tai 36 jalkaa. Optimaalisin lehteri oli 24 jalkaa pitkä, tyveltään 4", latvaltaan 2 tuumaa paksu, kuusesta veistetty. Lehtereitä vietiin etenkin Saksaan olkikattojen kannattimiksi vielä 1910-luvulla. Helanderin mukaan lehterien piti olla "suoria ja kirkkaita. Veistoksen tulee ulottua latvaan asti". Latvapäässä tuli veistovälin olla 20 jalkaa pitkillä lehtereillä 1", 24 jalkaa pitkillä lehtereillä 1 - 1 1/4" ja 30 jalkaa pitkillä lehtereillä 1 1/2 tuumaa.

Mitat ovat ns. Ruotsin mittoja, jolloin 1 jalka = 0,297 m ja 1 tuuma = 2,474 cm.

Kommentit (2)

Raija kommentoi:

Luen juuri Tapio Koivukari kirjaa Unissasaarnaja. Siinä päähenkilön isä veistelee näitä lehtereitä ja ihmettelin minäkin, mitäköhän ovat. Olen tyytyväinen, että löysin vastauksen.

Anonyymi kommentoi:

Samoin minä aloin etsiä selvitystä lehterille, kun juuri luen Koivukari kirjaa Unissasaarnaaja! Kiinnostavaa tietoa, kiitos vastauksesta!

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia