17.11.2015

Kuka on Kalle Tihveräinen?

Hei! Metsänhoitajaksi opiskellut sukulaismieheni puhui joskus Kalle Tihveräinen -nimisestä metsäylioppilaasta. Tähän henkilöön liittyi muistaakseni jokin hauska tarina, jota sukulaismieheni kertoi. Onko teillä tästä Kalle Tihveräisestä mitään tietoa?

intendentti Leena Paaskoski vastaa:

Hei,
kiitos hauskasta kysymyksestä!


Kuvitteellinen tenttikauhuinen metsäylioppilas Kalle Tihveräinen oli osa metsäylioppilas- ja metsänhoitajahuumoria. Hän on jäänyt hyvin mieleen monille metsänhoitajille. Tihveräisen muisteltiin syntyneen joskus 1950-luvun alussa, kun osallistujien nimilistaan Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan luennolla piti jostain syystä saada yksi henkilö lisää. Tihveräinen jäi seikkailemaan metsäylioppilaiden ja metsänhoitajien joukkoon. Hän opiskeli metsäalan lisäksi kuulemma maatalousalaa, esiintyi vuosikymmeniä tenttilistoilla ja opiskelijalehtien palstoilla, ja päätyi lopulta kasvipsykologian vt. professoriksi. Kalle Tihveräinen oli niin legendaarinen hahmo, että hänen mukaansa ristittiin myös höyrylaiva, jonka kaksi metsänhoitajaa 1960-luvulla hankki ja joka edelleen seilaa Saimaalla. Olen ollut Tihveräisen kyydissä itsekin. Tihveräisestä ja metsänhoitajahuumorista olen kirjoittanut väitöskirjassani Paaskoski, Leena 2008, Herrana metsässä. Kansatieteellinen tutkimus metsänhoitajuudesta. Helsinki: SKS. s. 139–142. Tihveräiseen voi tutustua myös lukemalla metsäylioppilaiden omia Metsäylioppilas-, Lenkki- ja Myrkky-lehtiä (esim. Metsäylioppilas 1955; Lenkki 2/1955; Lenkki 4/1956; Lenkki 1/1959; Lenkki 2/1959; Lenkki 2/1963; Lenkki 3/1963; Metsäylioppilas 3/1964; Metsäylioppilas 1/1965; Metsäylioppilas 3/1965; Myrkky 1/1978) tai teosta Koivisto, Arvi A. (toim.) 1997, Metsästä ja metsän reunasta. Metsänhoitajaperinnettä. Helsinki: Metsänhoitajaliitto. Kirjassa on Arvi A. Koiviston artikkeli ”Kalle Tihveräinen”, tenttikauhuinen opiskelija.

Kalle Tihveräisellä on myös ”serkkuja”.  Yksi heistä on ikiteekkari Teemu Kerppu, joka opiskeli 1960-luvulta lähtien yhdessä useiden tekniikan ylioppilassukupolvien kanssa. Hän kävi tenteissä, työskenteli maailman eri tutkimuslaitoksissa ja väitteli lopulta tohtoriksi vuonna 2007. Teemu Kerpun elämäntarina on ollut esillä Helsingin Sanomissakin: ks. Merimaa, Juha 2007, Olemattomasta insinööristä tuli kuvitteellinen tohtori. – Helsingin Sanomat 27.11.2007.

Kommentit (2)

Anonyymi kommentoi:

Liekö professori Erkki "Susi" Pulliainen myös tuntenut kyseisen henkilön, kun hän kerran arktisen ekologisn luennolla käytti ilmausta "tavallinen Tihveräinen". (Tosin luulin kuulleeni "tavallinen Tihveröinen", mutta lienen kuullut väärin). ;)

Anonyymi kommentoi:

Kasvipsykologian laitos perustettiin 1.1.1970, josta alkoi uusi tieteellinen ajanlasku j.Kpsyk. (jälkeen kasviopsykologian). Tihveräinen toimi 1970-luvulla lähinnä maatalouspuolella kirjoittaen sekä Tukiainen (myöh. Maatiainen) ja Sampsa-lehtiin sekä pitämällä luentoja ja tenttejä. Osoite oli Latokartano A I 10 (jossa sijaitsi siivouskomero). Tihveräinen muutti siis identiteettinsä ikuisesta ylioppilaasta kasvipsykologian vt. (vähän töitä) professoriksi. "Susi" Pulliainen tunsi uuden Tihveräisen hyvinkin.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia