30.3.2016

Lahden Rautateollisuus Oy:n valmistama moottorisaha, mitä tiedätte niistä?

Lahden Rautateollisuus Oy:n valmistama moottorisaha, mitä tiedätte niistä?

Marko Rikala, museoassistentti (mti) vastaa:

Lahden Rautateollisuus Oy (nykyisin Raute Oyj) aloitti moottorisahansa kehitystyön vuonna 1959. Pääsuunnittelijana toimi teknikko Erkki Myllymäki, joka oli lahjakas tekninen suunnittelija, mutta vailla aiempaa kokemusta moottorisahateollisuudesta. Suunnitteluprosessin tausta-aineistoa hankittiin kartoittamalla sen aikainen sahamarkkinoiden tilanne ja kiertelemällä eri puolella Suomea sijaitsevia metsätyömaita. Vertailupohjaksi oman sahan kehittelylle Lahden Rautateollisuus hankki eräitä sen ajan suosituimpia sahamalleja, joiden suorituskyky mitattiin. Tavoitteeksi asetettiin, että kehiteltävä moottorisaha tulisi olemaan vähintään yhtä tehokas kuin verrokkimallit. Lopulta Termitiksi ristitty moottorisaha esiteltiin pitkällisen suunnitteluvaiheen jälkeen kuluttajille vuonna 1964, mutta sen tuotanto päättyi jo 1967. Termit ei ollut mikään myyntimenestys, sillä se oli omalla aikakaudellaankin melko isokokoinen (paino 9,6 kg) ja kilpailijat toivat markkinoille kehittyneempiä ja kevyempiä sahamalleja. Tehoa siinä oli 7 hv (iskutilavuus 96 cm³).

Termitin ensimmäiset prototyyppiversiot valmistettiin kokonaisuudessaan Lahdessa. Runko tehtiin omassa valimossa, joka ei kuitenkaan kyennyt valmistamaan riittävän kevyitä osia, mikä teki prototyypeistä turhan raskaita. Niinpä sarjatuotantovaiheessa Termit-sahojen runkojen valuosat, männät ja sylinterit teetettiin Länsi-Saksassa Mahle-yhtiön tehtailla. Termiteissä käytettiin Oregon-merkkisiä laippoja ja teräketjuja, kalvokaasutin oli puolestaan merkkiä Tillotson. Sahat koottiin Lahdessa. Kokoonpanolinjalla oli teknikko Myllymäen muistin mukaan kolme työntekijää.

Termit-sahojen valmistusmäärästä ei liene saatavilla absoluuttista totuutta, sillä näkemykset eroavat. Myllymäen mukaan niitä tehtiin nelisentuhatta, ja sama arvio on saatu myös Lahden Rautateollisuuden edustajalta aikanaan, v. 1967. Termitien sarjanumeroita kartoittamalla moottorisahakeräilijät ovat kuitenkin päätyneet pienempään määrään, jopa vain noin 2 000 kappaleeseen. Tuotannosta enin osa myytiin kotimaahan, mutta myös Itä-Saksaan meni kaupaksi 500 sahaa. Termitistä kehitettiin myöhemmin myös leikkuri palokuntien raivaustöitä varten.

Sahan nimen, Termit, kerrotaan saaneen ideansa kaasutinvalmistaja Tillotsonin amerikkalaiselta toimihenkilöltä, joka oli vinkannut puuta järsivästä hyönteisestä suomalaisille kollegoilleen. Suomen Metsämuseo Luston kokoelmissa on kolme keltaista Termit-sahaa, joista kaksi enemmän tai vähemmän täydellisenä. Yksi näistä on oheisessa kuvassa.

Kaiken kaikkiaan kotimainen moottorisahateollisuus on ollut melko vaatimatonta. Pienet suomalaisyritykset eivät ole pärjänneet suurten kansainvälisten sahavalmistajien puristuksessa. Tuotekehitykseen ja markkinointiin ei ole ollut samanlaisia resursseja kuin suuryhtiöillä. Suomalaisista moottorisahoista mainittakoon Termitin lisäksi helsinkiläisen Auto-Koneistamo Oy:n valmistamat Hyry-sahat, joita tehtiin vv. 1958-1969 neljää eri mallia, kaikkiaan noin 6 000 kpl.

Lähde: Riikilä, M. (2014). Mottorisaha sata vuotta Suomessa. Helsinki: Metsäkustannus.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia