8.7.2016

Mitä tulisi tehdä metsäteknikon jäämistölle?

Pappani (s. 1903, k. 1994) oli ammatiltaan metsäteknikko. Hänen jäämistössään on jonkin verran alan välineistöä sekä papereita. Juuri katselin metsänhoidonneuvojan päiväkirjaa vuodelta 1948. Mitähän tälle materiaalille tulisi tehdä? Kuka/mikä olisi mahdollisesti kiinnostunut materiaalista ja säilytyksestä?

Amanuenssi Sari Jantunen vastaa:

Hei,

Metsään ja metsähistoriaan, siis myös metsäalan ammatteihin ja ammattilaisiin liittyviä esineitä, valokuvia, arkistoaineistoa tallennetaan useisiin paikallismuseoihin mutta erityisesti tänne meille metsäalan erikoismuseoon.

Luston kokoelmiin voidaan ottaa ns. kokoelmaprofiiliin sopivaa aitoa ja alkuperäistä, mahdollisimman hyväkuntoista käytettyä aineistoa: metsätaloudesta, metsäntutkimuksesta ja -suojelusta, alan organisaatioista, metsäurheilusta, metsäkäsityksistä ja -suhteista sekä metsiin liittyvistä arvoista, metsäteollisuudesta ja metsien, puiden ja muiden metsäntuotteiden käytöstä kertovia objekteja, joilla ei ole ajallista rajausta. Maantieteellisesti aineisto rajataan Suomessa valmistettuun, käytettyyn tai Suomeen ja suomalaisiin liittyvään aineistoon.

Tallennettavan aineiston tulisi edustaa tyyppiään, ryhmäänsä, luokkaansa tai ideaansa mahdollisimman hyvin, ja sillä tulisi olla käyttöpotentiaalia esimerkiksi näyttelyesineenä tai tutkimuskohteena. Objektin tallennusmahdollisuudet kasvavat, jos sillä voidaan katsoa olevan historiallista tai kulttuurista, elämyksellistä ja kokemuksellista tai yhteisöllistä merkitystä. Myös taustatiedot ovat tärkeitä – mitä paremmin objektiin liittyvä historia ajankohtineen ja henkilöineen tunnetaan, sitä mieluummin se tallennetaan museoon jälkipolville säilytettäväksi.

Aineisto kannattaa mielestäni aina - jos vain aikaa ja motivaatiota riittää - dokumentoida valokuvaamalla ja kirjaamalla ylös tietoja niin yksityiskohtaisesti kuin vain mahdollista. Kuvat ja kootut tiedot auttavat museota tallennuspäätöksen tekemisessä, mutta dokumentointi antaa myös työn tekijälle oivan tilaisuuden nostalgisoida lähihistorian parissa.     

Jos haluat tarjota aineistoa tallennettavaksi Lustoon, niin laita postia osoitteeseen kokoelmat@lusto.fi.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia