20.2.2017

Mikä mahtoi olla koloteräisen kirveen käyttötarkoitus?

Sain käsiini kirveenterän, jossa merkit kaksi lekaa ristissä ja vuosiluku 1934, ja N3? Tehty oletettavasti Inkerin suunnalla? Askarruttaa tuo kolo terässä? Mikä sillä on ollut tarkoitus ja muutenkin mikä mahtoi olla kirveen käyttötarkoitus ja kumminka päin varsi on ollut?

Museoisäntä Eero Knaapi vastaa:

Terve,

Kyseessä on venäläinen kirvesmalli. Tämän tyyppistä kirvestä on käytetty meillä pääasiassa lihakirveenä. Ehkäpä tuotannollisista syistä Venäjällä ja Neuvostoliitossa  käytettiin harvempia kirvesmalleja kuin meillä Suomessa, ja Venäjällä yleisin kirvesmalli oli kuvan kaltainen leveällä ja ohuella terällä varustettu työkalu. Malli löytyy mm. 1890 Billnäsin venäjän kielisestä myyntiluettelosta. Suomalainen kirveskulttuuri eroaa itänaapurista siten, että meillä oli käytössä useita kymmeniä eri kirvestyyppejä, Venäjällä vain muutama yleisempi malli. Suomalaiset kirvestehtaat kehittelivät 1800-luvun lopulla maakunnallisista malleista eri työlajeihin soveltuvia kirvesmalleja, kuten hakkuukirves, karsintakirves, veistokirves, kansikirves, puomikirves jne.

Suomalaisia kirveitä ei yleensä varustettu vuosiluvulla, ja leimakin on meille vieras. Terä voi olla Inkerin alueelta, mutta  tietoa emme voi vahvistaa. Kolo terän lavan juuressa on ollut mm. naulojen poistoa ja oikomista varten. Kolo tulee varteen päin, näin sillä voidaan vääntää nupi tai naula irti puusta. Koska kirvestyyppi on vahvasti yleiskirves, sitä ovat käyttäneet rakennustyömaiden kirvesmiehet lukuisiin eri töihin Venäjällä. Kotona sillä on pilkottu puita ja lehmille hakoja. Kirvestä on käytetty myös monissa puhdetöissä.

Haen vielä leiman avulla tietoja terän valmistajasta, ja palaan kysymykseen jos valmistaja löytyy.

Kommentit (1)

Anonyymi kommentoi:

Hei ,törmäsin tähän sattumalta. Kirves on venäläisen armejan käyttämä malli ennen toista maailman sota ,50 luvulla eli sodan jalkeen malli vaihtoi.Leima voi olla stanssattu valmistumisen jalkeen.Kyseinen kirves on periaatteessa veistokirves sillä voi tehdä kirvesmiehen työt ,katkoo ,oksia tai pieniä puita . Venäjalla on ollut kaato ,halkaisu , eri kokoisia veisto ,tasku ,kouru kirveitä,kouru jä suoriä telsoja,runsasti aluellisija erojä .On myös lihakirveitä mutta ne ovat huomattavasti isompi kokoa ja karkaisu on erilainen .Bilnäsin myyntikataloogi ei katta kaikea mitä Venäjalla käytettiin.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia