2.1.2013

Mikä tämä esine on ja onko se arvokas?

Olen juuri muuttanut maalle sukuni kotitilalle ja löysin talon piharakennuksesta tämän esineen, jonka tarkoitusta tai historiaa ei kukaan naapureistakaan tunnu tietävän. Mikä on tämä esine? Mikä sen nimi on? Onko sillä muita nimiä? Miten ja mihin sitä on käytetty? Miten vanha se on? Onko sillä mitään rahallista arvoa?

Amanuenssi Sari Jantunen vastaa:

Esine on ns. kissa eli haritusmittari, jonka avulla tarkastettiin sahanterän hampaiden haritus eli niiden poikkeama suorasta linjasta riittävän sahausraon aikaansaamiseksi. Harittaminen ohjeistettiin Metsämiehen hakkuuoppaassa (Kantola, Mikko & Puoskari Olavi. 1957. Työtehoseuran julkaisuja n:o 80. 41-43.) seuraavasti: Haritettaessa jännesaha asetetaan vasemmalle olkapäälle terä selän varaan siten, että valo tulee suoraan vasemmalta. Vasemman käden sormilla tartutaan terään. Kissa otetaan oikean käden peukalon, etu- ja keskisormen päitten otteeseen mahdollisimman kevyesti. Harituksen jälkeen kissa asetetaan terälle siten, että sivunastojen kautta kulkeva suora on terälinjan suuntainen ja mitattavan hampaan kärki keskellä ylimmän, säädettävän nastan päätä. Haritusta on liikaa jos mittari keikkuu sivusuuntaan, ja liian vähän jos liike tapahtuu sivunastojen varassa. Tukkisahan haritus suoritetaan samaan tapaan, terä telineeseen kiinnitettynä.

Esineen ikää on vaikeaa tarkasti arvioida valokuvan perusteella, mutta koska kyseessä on käsisahojen huoltoon tarkoitettu työkalu, on todennäköistä, että myös se ajoittuu pokasahojen kultakaudelle, 1900-luvun alkuvuosikymmeniin (n. 1950-luvulle saakka). Esineen rahallisen arvon määrittämiseksi kannattanee kääntyä antiikkikauppiaiden tai keräilijöiden puoleen. Museossa esineiden arvo määrittyy ennen kaikkea niiden historiallisen ja kulttuurisen merkityksellisyyden perusteella.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia