13.8.2019

Kannattaako vanhoja, 1950- ja 1960-lukujen moottorisahoja säilyttää?

Morjesta. Minulla on yksi käyntikuntoinen Hyry-moottorisaha vuodelta 1965 sekä XA Jonsered ja XD Jonsered. Ovatko kyseiset sahat harvinaisia vai onko niiden aika mennä vaan romuksi?

Amanuenssi Marko Rikala vastaa:

Hei,

kiitos kysymyksestä. Hallussanne olevista moottorisahoista ruotsalaisen Jonsereds Fabrikers Ab:n valmistamaa Raket XA -mallia myytiin Suomessa vuosina 1954-1955. Saman firman tekemää Raket XD -mallia taas myytiin vuosien 1958-1964 välillä riippuen siitä, onko kyseessä El-Raket XD (väriltään kai yleensä punainen saha, jota myytiin vuosina 1958-1960 ja hieman vielä 1960-luvun puolella) vai sen seuraajamalli, siniseksi maalattu Raket XD Super, jota myytiin vuodesta 1960 vuoteen 1964.

Hyry-merkkisiä moottorisahoja teki helsinkiläinen Auto-Koneistamo Oy suunnilleen kymmenen vuoden ajan (1958-1968). Niitä oli neljä eri mallia, PS 90, PS 91, 24 ja S-7. Ette maininnut kysymyksessänne Hyry-sahanne tarkempaa mallia, mutta koska se on vuodelta 1965, lienee se sahojen valmistusajoista päätellen ilmeisesti väriltään oranssinpuhuva Hyry 24 (kuvassa), joka lienee itse asiassa viimeinen kokonaan Suomessa valmistettu moottorisaha. Myös Hyry S-7 -mallia tehtiin kyllä tuona aikana, mutta se on todellinen harvinaisuus: Suomen Metsämuseo Luston kokoelmassa on sitä yksi kappale vahvasti puutteellisena (osia puuttuu), ja tiettävästi Suomen maaperällä on sitä vain yksi toinen kappale ja Yhdysvalloissa kolmas säilynyt S-7.

Hyry-sahojen valmistusmääräksi kaikki mallit yhteenlaskien on arvioitu kuutisen tuhatta kappaletta, joten käyntikuntoinen Hyry mallista riippumatta on siinäkin valossa ehdottomasti säilyttämisen väärti. Hyry-mallien 24 ja S-7 valmistusmäärät jäivät hyvin alhaisiksi. Ensin mainittu oli myynnissä vuosina 1966-1968 ja malli S-7 vuosina 1963-1965. Näitä vanhemmat kaksi muuta Hyry-sahaa olivat Hyry PS 90 ja PS 91, lempinimeltään "Siniviiva". Siniviivaa tehtiin Hyry-sahoista eniten, useampia tuhansia kappaleita vuosina 1959-1963.

Valitettavasti en osaa ottaa tarkkaa kantaa Raket-mallien osalta siihen, miten harvinaisia teidän sahanne ovat, mutta ikäähän niillä on sen verran paljon, että ainakin hyvinsäilyneet yksilöt kannattaa tavalla tai toisella säästää. Vähintään tuo käyntikuntoinen Hyry kannattaa ehdottomasti pitää tallessa; Suomessa kun ei omaa moottorisahavalmistusta ole juuri ollut tuona aikana (eikä siis sen jälkeen juuri lainkaan) Hyryjen ja Lahden Rautateollisuus Oy:n tekemän Termit-moottorisahan lisäksi (joidenkin Valmetin sähkösahamallien ohella). Jos teillä itsellänne ei ole käyttöä niille tai mielenkiintoa säilyttää sahoja, voitte mahdollisesti löytää niistä kiinnostuneen moottorisahakeräilijän esimerkiksi Masinistit-keskustelupalstan kautta.

Kaikki edellä mainitut sahat löytyvät Suomen Metsämuseo Luston kokoelmista, ja niiden tietoja voi kuka tahansa tarkastella Kantapuu.fi-tietokannastamme kirjoittamalla esinehakuun hakusanaksi esimerkiksi ”Raket” tai ”Hyry”.

Lähde: Riikilä, Mikko 2014. ”Moottorisaha sata vuotta Suomessa”. Metsäkustannus, Helsinki, sekä kyseisessä teoksessa oleva artikkeli: Lehonkoski, Pekka 2014. Suomessa myynnissä olleet moottorisahat 1947-2010.

 

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia