17.10.2019

Minkä yhtiön leimavasara?

Minkä yhtiön leimavasarasta on kysymys? Se löytyi taloni vintiltä. Talossa on tiettävästi asunut ainakin J. W. Enqvist -yhtiön ja Serlachiuksen väkeä.

Amanuenssi Marko Rikala vastaa:

Kiitos kysymyksestänne. Arkistossamme olevien leimaluetteloiden mukaan tuollainen "vanhanaikaista avaimenreikää" muistuttava leima on ollut käytössä Kokemäenjoen Uittoyhdistyksen jäsenistä nimenomaan mainitsemallanne A.B. J. W. Enqvist O.Y:llä (leima löytyy esimerkiksi Kokemäenjoen Uittoyhdistyksen vuoden 1952 merkkiluettelosta). Kyseinen leimavasara on siis suurella todennäköisyydellä ollut juuri kyseisen yhtiön omaisuutta aikanaan, kun kerran talossa, jonka vintiltä se löytyi, on juuri sen firman väkeä majaillut.

Sinänsä aina ei ole kovin helppo varmuudella sanoa, minkä yhtiön leima on kulloinkin kyseessä. Samanlaisia merkkikuvioita on ollut käytössä usein useammallakin eri yhtiöllä, toki eri uittoyhdistysten osakkailla ja täten kauempana toisistaan sijaitsevilla vesistöalueilla. Tällainen Enqvist-yhtiön kanssa identtinen leima löytyi myös Oulujoen Uittoyhdistyksen leimaluettelosta niin ikään vuodelta 1952, omistajanaan siellä Haukivuoren Puutavara Oy:n Hyrynsalmen saha. Hieman toisistaan erottuvia variaatioita tällaisesta leimasta on lisäksi ollut käytössä ainakin Kymin Osakeyhtiöllä (esim. Saimaan Lauttausyhdistyksen leimaluettelossa vuodelta 1927, käytetty kuusipaperipuihin), ja Kymin Uittoyhdistyksen leimaluettelossa (1949) kyseinen leima on nimetty yhdistyksen omaksi myyntileimaksi. Kemijoen vesistössä Lapissa tuollainen ”avaimenreikää” muistuttava leima on ollut käytössä ns. ylösalaisin käännettynä (ympyrämäinen osa alhaalla) Snellmanin kauppasahoilla ja näemmä myös Tornion höyrysahalla jo 1887. Pyhäjoella vuonna 1948 hieman vastaava leima on ollut yhtiöllä nimeltä Kristiinan Puu Oy.

Tässä tapauksessa oikea vastaus on siis mitä ilmeisimmin A.B. J. W Enqvist O.Y.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia