12.12.2019

Onko Esa-raivaussahalla arvoa?

Terve. Isäni peruja löysin varastosta Jobu R50 / Esa 50 -raivaussahan. Muistelen, että saha olisi ollut kanadalaisperuja ja se koottiin Suomessa Hankkijan toimesta. Onko kyseisellä sahalla mitään arvoa?

Amanuenssi Marko Rikala vastaa:

Hei,

kiitos kysymyksestä. Suomen Metsämuseo Luston pienpainatekokoelmasta löytyi esitelehtinen Esa R50 -raivaussahasta (painovuotta ei mainittu). Sen mukaan sahan "tuotekehittelyssä ovat olleet mukana Hankkija ja Jobu-tehdas yhdessä suomalaisen valmistajan kanssa. Tämän lisäksi suunnitteluun ovat osallistuneet ammattimetsurit ja metsätyökoulut." Lainauksessa mainittu, esitteessä nimeämätön suomalainen valmistaja on ilmeisesti helsinkiläinen Auto-Koneistamo Oy, joka teki vuosina 1958-1968 kotimaisia Hyry-moottorisahoja. Auto-Koneistamon logo nimittäin löytyy Hankkijan ja Jobun liikemerkkien ohella Esa R 50 -raivaussahan huolto- ja käyttöohjeen kannesta. Oslonvuonon rantamilla Norjassa, Drøbak-nimisessä kaupungissa majaansa pitänyt Elkem-Spigerverket a/s Jobu (aiemmin nimeltään a/s Jo-Bu Mekaniske Verksted, nykyisin osa Electrolux-konsernia) toimitti Esa-raivaussahaan ainakin iskutilavuudeltaan 48 cm³:n moottorin, joka oli voimanlähteenä myös mm. Jobu LP 5 -moottorisahassa (tuotannossa 1976-). Arkistostamme löytyneeseen mainosesitteeseen on jälkikäteen merkitty kuulakynällä, että Esan kotimaisuusaste olisi yltänyt noin 60 prosenttiin.

Mitä Esa-raivaussahan arvoon tulee, se on toisaalta riippuvainen sahan kunnosta ja täydellisyydestä, mutta ennen kaikkea mahdollisesta sahakeräilijöiden luomasta kysynnästä. Museot kuten Lusto arvottavat esineitä ennen kaikkea niiden kulttuurisen ja historiallisen merkityksen perusteella. Tämä museoarvo ei ota kantaa esineen rahalliseen arvoon. Hinnan määrittämiseksi kannattaakin kääntyä mieluummin keräilijöiden puoleen. Esimerkiksi Masinistit-keskustelupalstan kautta voi löytyä yhteyksiä (moottori)sahakeräilijöihin.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia