8.1.2013

Näyttelyfilmejä kotilainaan?

Luston näyttelyissä on esillä paljon mielenkiintoista filmimateriaalia. Jos haluaisi katsella kaikki näyttelyissä esillä olevat filmit, aikaa tähän vierähtäisi monta päivää. Joten voiko filmimateriaalia saada lainaksi, tai mistä näyttelyissä olevaa filmiaineistoa voisi vielä löytää?

Amanuenssi Sari Jantunen vastaa:

Suurin osa Luston näyttelyssä nähtävillä olevista elokuvista kuuluu Luston kokoelmiin, ja ne kaikki on näyttelyä varten alkuperäisestä formaatista myös digitoitu. Jos Lustolla on levitysoikeus tällaiseen, kiinnostuksen kohteena olevaan elokuvaan, voi asiakas saada digitaalisen kopion maksua vastaan (60 €/elokuva) kotilainaksi enintään kuukauden ajaksi. Lainatut elokuvat ovat vain yksityiskäyttöön ja katselua varten, niitä ei saa kopioida. Tekijänoikeussyistä emme myöskään myy kopioita elokuvista.

Myös muita kuin näyttelyssä pyöriviä, museon kokoelmaan kuuluvia elokuvia voi maksutta tulla etukäteisvarauksesta katsomaan Lustoon, mutta tällöin kiinnostuksen kohteena olevan elokuvan tulee olla joko digitoidussa muodossa tai VHS-kasettina. Jos siis haluaa esimerkiksi nähdä kokoelmissamme alkuperäisenä 16 mm:n filminä olevan elokuvan, täytyy se ensin digitoida. Ja jos museolla ei ole juuri silloin ole ajateltua käyttöä tai rahoitusta varattuna ko. elokuvalle, joutuu asiakas itse maksamaan digitoinnista aiheutuvat kustannukset.

Luston elävän kuvan kokoelmaan kuuluu tällä hetkellä (tammikuu 2013) noin 1800 nimekettä, joita parhaillaan luetteloidaan kokoelmatietokanta Kantapuuhun (www.kantapuu.fi). Sitä mukaa kun luettelointi edistyy, siirretään videoiden viitetietoja (ei siis elokuvaa sellaisenaan vaan vain sitä koskevat oleellisimmat tiedot) julkisesti internetin kautta tarkasteltavaksi. Elokuvia voi hakea Kantapuun kuvahausta kirjoittamalla joko kokotekstihakuun tai kohdistettuun hakuun asiasanaksi videot. Myös elokuvan nimellä voi tehdä haun kokotekstihakukentän kautta ja/tai käyttää haku- ja asiasanoina muita, elokuvaan mahdollisesti liittyviä sanoja. 

Samoja elokuvia voi mahdollisesti löytää myös Kansallisen Audiovisuaalisen Arkiston kokoelmista.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia