2.8.2013

Minkä metsäteollisuusyrityksen markkinointileluauto 1960-luvulta?

Hei,
löysin Suomesta 1960-luvulta peräisin olevan, metallisen kuorma-auton pienoismallin, jonka merkit ja tekstit ovat herättäneet kysymyksiä. Auto on tanskalaisen Tekno-yrityksen tekemä, mutta ilmeisesti paikallinen (ehkä suomalainen) yritys on ostanut autot Teknolta ja painanut/laittanut itse tekstit siirtokuvina autoihin, mikä on ollut 1960-luvulla usein käytäntö markkinointiin käytettyjen leluautojen kanssa.
Auton ovessa erottuu selkeästi soikea logo, jossa on teksti "Pine kraft" ja kuva männystä. Auton katolla on todennäköisesti ollut yrityksen nimi tai paikkakunta, mutta vain osa kirjaimista on jäljellä. Osaisitteko te auttaa, sillä logosta voisi päätellä kyseessä olleen mahdollisesti metsäalalla toiminut yritys?

Museoassistentti Marko Rikala vastaa:

Markkinointitarkoituksiin 1960-luvulla käytetyn leluauton katossa on ollut (ja on osittain yhä näkyvissä) teksti Lohja-Kotka ja auton kyljessä puolestaan on kyseisen metsäteollisuusyhtiön paperituotteiden laivausmerkki.
Lohja-Kotka Osakeyhtiö omisti v. 1906 Lohjanjärven rannalle Pitkäniemeen perustetun Lohjan sellutehtaan ja samana vuonna Kotkaan perustetun sellutehtaan, sekä kaksi paperikonetta Lohjalla ja yhden Kotkassa. Lohjan sellutehtaan perusti kamariherra Hjalmar Linder, Kotkan tehtaan puolestaan norjalaissyntyinen Olle Nerdrum. Kotkan tehtaalla oli ollut mittava tulipalo elokuussa 1913, joka katkaisi tuotannon pitkäksi aikaa. Kotkan sellutehtaan osakeomistus siirtyi v. 1927 silloiselle Lojo Cellulosafabriks Ab:lle (Lohjan selluloosatehdas), joka oli v. 1917 perustettu Lohjan sellutehtaan osakeyhtiöksi.
1920-30 -luvuilla tuotanto käsitti pääartikkelin, valkaisemattoman sellun, lisäksi sivutuotteina mm. juoksevaa hartsia ja raakatärpättiä. Esim. v. 1930 Lohjalla tuotettiin sulfaattisellua n. 11 900 tonnia ja Kotkassa n. 10 500 tonnia. Lohjalla käynnistyi paperinvalmistus v. 1937 (paperikone 1). Se tuotti vuosittain n. 8 000 tonnia MG-voimapaperia. Paperikone 2 käynnistyi Lohjalla v. 1959. 1960-luvun alussa Lohja-Kotka -yhtiön vuotuinen tuotanto oli luokkaa 42 000 tonnia sulfaattisellua ja 35 000 tonnia voimapaperia (Lohjalla) ja 1 000 tonnia sellua, 6 000 tonnia paperia (Kotkassa).
Vuonna 1968 Lohja-Kotka Oy:n sellu- ja voimapaperitehtaat siirtyivät Kaukaan ja Rauma-Repolan puoliksi omistamalle Joutseno-Pulp Oy:lle.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia