3.12.2013

Mitä miehiä olivat asentojätkät ja lentojätkät?

Lukemassani vanhaa metsätyötä käsittelevässä romaanissa mainittiin sekä asentojätkä että lentojätkä, mutta termit jäivät minulle hieman epäselviksi. Osaatteko kertoa keitä tai mitä asento- ja/tai lentojätkät olivat?

Amanuenssi Sari Jantunen vastaa:

Suomalaista metsätyöntekijää on kutsuttu aikojen kuluessa monilla nimillä, mm. tukkilainen, tukkijätkä ja jätkä. Erityisen leimansa saivat Lapin savotoiden työntekijät eli ”Pohjolan tukkijätkät”. Heitä tulvi Lapin savotoille 1800-luvun lopussa, ja ulkopuolisina - Enimmäkseen he olivat ”toiselta puolelta auringon linjaa syntyneitä”, pääosin Savon ja Pohjois-Karjalan sekä Kajaanin ja Oulun lähipitäjistä kotoisin olevia - he aiheuttivat todellisen mullistuksen paikallisissa oloissa. Lapin karuus teki heistä kovapintaisia tukkijätkiä, jotka elivät kaiken elämänsä metsässä ja savotoissa.


Oli ”asentojätkiä” eli ”Lapin elinkautisia”, jotka elivät kaiken elämänsä savotoissa ja metsissä. Sanottiin, että he olivat niin metsittyneitä, että kuoltuaan muuttuivat poroiksi. Kerran vuodessa nämä asentojätkät soluivat Kemijoen uiton muassa Kemijokisuulle, josta tekivät matkan Tornioon ja Haaparannalle. Siellä he hankkivat itselleen uudet ”mööpelit” (puvut) ja tallettivat loppurahat kapakoiden ja anniskelupaikkojen kassoihin. Sitten parannettiin kohmelot myymällä vastaostetut vaatteet paitaa myöten. Vanhat ryysyt päällään alkoi sitten katkera vaellus pohjoista kohti päättyen johonkin ylimaan savottaan, jossa ”förskottina” armelias työnjohtaja antoi saapasta ja sukkaa sen verran että metsään kykeni.


Toisen ryhmän muodostivat ”lentojätkät”. He omistivat jossain ”Kotsuomessa” torpan tai pienen talon; olivat savotoissa syksyn ja talven sekä palasivat keväällä rahat tallessa kotipuoleen kylvön- ja heinäntekoon ja ristiäisiin. Syksyn tullen he taas matkasivat Pohjolaan jättäen eukkonsa taloa hoitamaan ja uutta perillistä odottamaan.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia