5.2.2014

Löytyisikö Lustosta Metsänystävä-lehden nro 8/1896?

Hei! Olen menossa tutustumaan Pajalan yhteismetsiin Ruotsissa. Olen saanut käsiini mielenkiintoisen artikkelin lehdestä Metsänystävä, Syyskuu 1896: ”Pajalan, Tärännön ja Muonionalustan seurakuntain kihlakunta-yhteismetsäin hoito Ruotsissa sekä näiden johdosta katsaus, missä samallaisten metsäin perustaminen meillä ehkä voisi tulla kysymykseen. Suomen metsäyhdistyksen Meddelandenista (Jatkoa viime numeroon).” Mahtaisiko teiltä löytyä myös tuo edeltävä numero, jossa on artikkelin alkuosa, siis numero 8/1896?

Museoassistentti Marko Rikala vastaa:

Hei,

Luston kirjastokokoelmasta löytyy hyvinkin kyseinen Metsänystävä-lehden numero vuodelta 1896. Toimitamme mielellämme kopion tiedustelemastanne artikkelista pdf-muodossa. Metsänystäväähän julkaistiin vuosina 1895-1907. Sarjan alanimeke oli ”Suomen Metsäyhdistyksen julkaisema kansantajuinen aikakauskirja”. Lustossa on täydellinen sarja Metsänystävää koviin kansiin sidottuna.

Valtakunnallisena metsäalan keskusmuseona Luston kirjastokokoelma on laaja. Se kattaa tällä hetkellä (vuoden 2014 alussa) yli 16 000 luetteloitua nimekettä, joita voi selailla ja hakea Kantapuu-tietokannan kirjahaun kautta, www.kantapuu.fi. Tietokannasta löytyy Luston kokoelmien lisäksi myös muiden Kantapuu-konsortioon kuuluvien metsähistoriallisten museoiden kokoelmia. Luston kirjastokokoelmasta on kirjojen ja kausijulkaisujen lisäksi luetteloitu yli 3 000 artikkelia mm. tärkeimmistä kotimaisista metsätieteen julkaisusarjoista. Suomalaisten julkaisujen lisäksi Lustosta löytyy myös jonkin verran ulkomaista alan kirjallisuutta ja kausijulkaisuja. Yksi osa museomme painettua aarteistoa on laaja pienpainatekokoelma, jonka luettelointi- ja osittainen digitointityö on suunnitteilla lähiaikoina. Luston kirjastokokoelma karttuu jatkuvasti metsä- ja museoalan, historiallisen ja kansatieteellisen nykykirjallisuuden myötä hankintaresurssien puitteissa sekä museoon tilattavien metsällisten aikakauslehtien muodossa. Pääosa kirjastokokoelmastamme on kuitenkin saatu yksityishenkilöiden ja eri organisaatioiden Lustolle tekemien lahjoitusten myötä.

Vanhimmat Luston kirjastokokoelman nimekkeet ajoittuvat 1800-luvun puoliväliin. Kirjastokokoelmamme pitää sisällään mm. täydelliset sarjat maamme tärkeimmistä metsätieteellisistä julkaisusarjoista, kuten Acta Forestalia Fennica (1913-1999), Folia Forestalia (1963-1996), Metsätieteellisen koelaitoksen julkaisuja (1919-1988; sarjan niminä myöhemmin Metsätieteellisen tutkimuslaitoksen julkaisuja sekä Metsäntutkimuslaitoksen julkaisuja), Silva Fennica (1926-) sekä kattavasti muita kotimaisia metsäalan kausijulkaisujen vuosikertoja, esimerkkinä vaikkapa viime vuonna 80-vuotisjuhliaan viettänyt Metsälehti. Muista Luston kirjastokokoelman osista voidaan mainita n. 1 500 nimekkeen eripainoskokoelma, julkaisijakokoelma (mm. Tapio ja Suomen Metsäyhdistys) ja omana kokonaisuutenaan Suomen pääministerinä ja Metsähallituksen ylijohtajana toimineen metsäntutkija A. K. Cajanderin kirjasto.

Luston kirjastokokoelma palvelee ensisijaisesti museon henkilökuntaa museo-objektien luettelointityössä ja tutkimuksessa sekä näyttelysuunnittelun lähdeaineistona. Pyynnöstä ulkopuolisten tutkijoiden ja muiden kiinnostuneiden on mahdollista päästä tutustumaan kirjastokokoelmaamme museon tiloissa. Lainaustoimintaa talon ulkopuolelle ei Luston kirjasto pääsääntöisesti harjoita.

Kommentit (1)

Museoassistentti Marko Rikala kommentoi:

Saimme kysymykseen liittyen lukijapalautetta, kiitos siitä!

Kysyjän kaipaama Metsänystävä-lehti löytyy digitoituna ja on vapaasti saatavilla toki myös Kansalliskirjaston kokoelmista http://digi.kansalliskirjasto.fi/aikakausi/secure/showPage.html?conversationId=1&action=entryPage&id=921719

Kansalliskirjasto on digitoinut valtaosan Suomessa vuosina 1771–1910 ilmestyneistä sanomalehdistä, sekä runsaasti myös pienpainatteita ja aikakauslehtiä. Digitoituun aineistoon pääsee tutustumaan osoitteessa http://digi.kansalliskirjasto.fi/index.html.

Ja toki kirjastoaineistoja löytyy myös monesta muustakin paikasta. Tällä kertaa kysymys tuli Lustoon ja välitimme aineiston asiakkaalle, koska se meiltä helposti löytyi.

 

 

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia