16.4.2014

Löytyykö tietoja Murillo-hinaajasta?

Löytyisikö Lustosta tietoja Murillo-hinaajan tekijästä ja syntymäajasta?

Aluksen nimi tuo mieleen 1600-luvulla Espanjassa eläneen taidemaalari Bartolomé Esteban Murillon, ja taiteilijasta kertovalla luennolla heräsi minussa halu saada tietoja tuosta pienestä ketterästä laivasta, jonka kannella olen yli 60 vuotta sitten monesti ollut Vuoksenniskalla. Siihen aikaan se kulki höyryn voimalla. Ennen kaikkea nyt kiinnostaa laivan rakennusaika ja paikka ja sen nimen historia. Joku konepajahan sen on tehnyt.

Selvennyksen vuoksi lista toiveistani: Murillo-hinaajan historiaa, rakennusaika, rakennuspaikka, tilaaja. Kuka antoi nimen ja mistä Murillo-nimi. Mahdollisesti mittoja. Jos teillä ei ole tietoja, voitte ehkä antaa mahdollisia paikkoja sen etsimiseksi.

Näyttely- ja projektipäällikkö Pekka Lehonkoski vastaa:

Kysyit tietoja Murillo-hinaajasta. Keräsin aikoinaan tietoja Enso-Gutzeit Oy:n (vuoteen 1927 Aktiebolaget W. Gutzeit & Co) laivasto-osaston aluksista, jotka sittemmin vuonna 1987 julkaistiin teoksessa "Tukkimetsiä ja höyrylaivoja". Murillosta löytyi melko vähän tietoja, koska yhtiön arkistot ovat puutteellisesti säilyneet. Seuraavat tiedot löytyvät:

Hinaaja on rakennettu 1914 W. Gutzeit & Co:n konepajalla Laitaatsillassa nykyisen Savonlinnan alueella yhtiön omaan käyttöön, höyrykone on valmistettu 1913 Savonlinnan Konepajalla.

Aluksen pituus on 15,60 m, leveys 4,00 m, teho 44 ind. hv.

Hinaaja toimi Saimaalla, suurempia korjauksia on tehty vuosina 1922, 1928, 1952. Muutettu höyryhinaajasta dieselkäyttöiseksi 1961-1962. Enso-Gutzeit myi aluksen 1983.

Murillo on niitä harvoja aluksia, joita rakennettiin Laitaatsillan konepajalla 1910-luvulla. Konepaja aloitti toimintansa 1911 korjauskonepajana, jonka tärkein tehtävä oli Gutzeitin laivojen huolto- ja kunnostustyöt. Konepajan toiminta hiipui 1920-luvun puolivälissä, kun toiminnot siirrettiin muutaman kilometrin päässä toimivalle Lypsyniemen konepajalle, ja Laitaatsilta jäi enemmän huoltotelakaksi ja yhtiön alusten tukikohdaksi.

Murillon nimi on arvoitus. Gutzeitin hinaajien niminä oli yhtiön toimipaikkojen nimiä ja myös yhtiön johtajien nimiä, mutta tiedossa ei ole Murillon nimen alkuperää. Ainakaan Itä-Suomessa ei ole vastaavaa paikannimeä, eikä yhtiön palveluksessa olleiden nimissä ole Murilloa. On tietysti mahdollista, että jonkin henkilön tai paikan kutsumanimi olisi Murillo, josta nimi olisi saanut alkunsa. Vuonna 1914 yhtiö oli tiukasti norjalaisessa omistuksessa, joten nimi on saattanut tulla myös sitä kautta.

Kuva hinaajasta https://www.finna.fi/Record/lusto.M011-16872

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia