20.9.2014

Kuinka harvinainen tämä moottorisaha on ja miten sitä tulisi säilyttää?

Olen ostanut kuvassa olevan vanhan lähes käyttämättömän moottorisahan laatikoineen ja varusteineen ja olisin kiinnostunut tietämään, kuinka harvinainen tällainen esine on. Kuinka olisi parasta puhdistaa ja suojata sahaa ja miten sitä kannattaa säilyttää?

Museoassistentti Marko Rikala, intendentti Leena Paaskoski ja amanuenssi Sari Jantunen vastaa:

Partner R12 -moottorisahaa toi Suomeen Osakeyhtiö Ekströmin Koneliike vuosina 1962-1970 (v. 1964 mallia uusittiin). Vuoden 1969 tammikuuhun mennessä Suomeen oli tuotu kaikkiaan 40 000 ruotsalaisvalmisteista Partner-moottorisahaa, mikä teki kyseisestä sahamerkistä ajanjakson neljänneksi suosituimman yhdysvaltalaisten Homeliten ja McCullochin sekä toisen ruotsalaismerkin, Raketin jälkeen. 1960-luvun puolivälissä ja jälkipuolella Suomessa oli myynnissä R12-mallin lisäksi vain pari muuta Partner-mallia (mm. R14), joten näiden tuontilukujen valossa voidaan päätellä, että kyseessä on suhteellisen yleisesti käytössä ollut malli ja edustaa 1960-luvun tyypillisiä moottorisahoja.

Luston museokokoelmaissa on parisensataa moottorisahaa 1910-luvulta näihin päiviin. Museotoiminnan näkökulmasta tämän yksityisomistuksessa olevan sahan tekee harvinaiseksi se, että sen alkuperäinen säilytyslaatikko, lisävarusteet ja ohjekirja ovat tallessa. Näin ei useinkaan nimittäin ole. Tätä sahaa voi siis pitää varsin autenttisena. Museot arvioivat kokoelmiaan määrittämällä esineiden museoarvoa. Museoarvo perustuu siihen, miten hyvin esine välittää niitä merkityksiä, joita välittämään se on museoon tallennettu. Museoarvo määräytyy paitsi esineen autenttisuuden, myös sen edustavuuden, historiallisen ja kulttuurisen, elämyksellisen ja kokemuksellisen sekä yhteisöllisen merkityksen, esineen kunnon sekä sen kulttuuriperintönä hyödynnettävyyden ja käytettävyyden kautta. Jos hyväkuntoinen ja varusteineen säilynyt Partner R12 olisi museoesine, sen arvo määräytyisi tässä tapauksessa paljolti sen perusteella, minkä verran sen omistus- ja käyttöhistoriaa tunnetaan.

Sahan puhdistuksen tarve riippuu sen käyttötarkoituksesta ja säilytysolosuhteista. Jos saha on hyväkuntoinen ja siinä on vain hieman pintaruostetta, mitään toimenpiteitä ei välttämättä tarvita, sillä hienoinen pintaruoste suojaa jo itsessään metallia eikä kaipaa päälleen pölyä sitovaa ja sitä kautta korroosiota edistävää öljyä. Jos puhdistukseen kuitenkin ryhdytään, on se tehtävä hellävaraisesti esimerkiksi neutraalia pesuainetta käyttäen. Tämän jälkeen suojaus - vaikkapa parafiiniöljyllä - on ehdoton. Puhdistus ja suojaus on syytä tehdä myös, jos sahan säilytystilan ilman suhteellinen kosteus on korkea. Jos sahaa on joskus käytetty, voi siinä olla sisällä öljyä ja polttoainetta, jotka kannattaa poistaa mikäli konetta ei aiota käyttää. Toisaalta, jos saha halutaan pitää käyttökuntoisena, tulisi moottorissa aina olla hieman öljyä ja konetta pitäisi myös säännöllisin väliajoin pyöräyttää, jotta osat eivät juutu paikoilleen. Paras säilytystila on olosuhteiltaan (lämpötila ja ilmankosteus) mahdollisimman tasainen.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia