10.11.2014

Kivikauden metsään liittyvä tieto?

Lastenelokuvassa Unna ja Nuuk (löytyy Yle Areenassa) on kohta (kohdasta 36 min 40 alkaen), jossa Nuuk ottaa kuusen oksilta tai rungosta naavaa tms ja muovaa sen palloksi. Kun hän puhaltaa siihen, palloon syttyy valopisteitä. Mistä mahtaa olla kyse? Tulikärpäsistäkö vai mistä? Unna ja Nuuk sijoittuu kivikauteen, joten jostain vanhasta metsään liittyvästä tiedosta varmaankin on kyse.

Amanuenssi Sari Jantunen vastaa:

Joona Tenan ja Sami Keski-Vähälän käsikirjoittama ja Saara Cantellin vuonna 2006 ohjaama elokuva Unna ja Nuuk sijoittuu kampakeraamiseen kivikauteen, 4500 vuoden takaiseen aikaan eli vuoteen 2300 eKr. Koulukinon filmiin liittyvän oppimateriaalin (http://koulukino.fi/index.php?id=898&material_id=547&material_action=view) mukaan tähän koko perheen fantasiaelokuvaan oli vaikeaa löytää ajanjaksolle tyypillistä luonnontilaisen näköistä, koskematonta metsää. Elokuvan kuvaamaan aikaan Suomen metsissä kasvoivat jääkauden jälkeen ensimmäisenä saapuneet koivu ja haapa, nykyistä levinneisyyttään laajemmalle levinnyt mänty sekä sangen myöhään maahamme levinnyt kuusi, jonka tulo liittyi ilmaston alkaneeseen viilenemiseen. Pohjoisessa erityisesti koivu joutui väistymään kuusen tieltä, etelämpänä myös lehmus, saarni ja tervaleppä kärsivät kuusen tulosta. 

Koulukinon oppimateriaalista löytyy myös maininta, että elokuvan lavastuksessa käytettiin lähtökohtana ajasta olevaa historiallista tietoa, mutta jouduttiin myös paljossa turvautumaan omaan mielikuvitukseen ja luomaan tietynlainen fantasiamaailma muinaisesta Suomesta. Naavaan puhaltamalla aikaansaatu valoilmiö tai siihen liittyvä metsäinen uskomus tms. ei meille täällä Lustossa ole tuttu, joten arvioisin kyseisen elokuvan kohtauksen olevan puhtaasti tekijöiden mielikuvituksen tuotetta. Se mistä idea on peräisin, selvinnee vain ottamalla yhteyttä elokuvan tekijöihin.

Niin metsään kuin muihinkin aiheisiin liittyvistä suomalaisista tarinoista ja uskomuksista voi kysyä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran verkkotietopalvelusta Kysy SKS:ltä: http://www.finlit.fi/fi/arkisto-ja-kirjastopalvelut/neuvonta-ja-tietopalvelu/kysy-skslta.

Kivikaudesta löytyy tietoa esimerkiksi Kansallismuseosta http://www.nba.fi/fi/kansallismuseo/opetus/opetuspaketit/esihistoria
tai Kierikkikeskuksesta http://www.ouka.fi/oulu/kierikki/etusivu.

Tulikärpäsistä tietoa tarvitsevan kannattaa kääntyä Luonnontieteellisen keskusmuseon puoleen http://www.luomus.fi/fi

Elokuva Unna ja Nuuk on nähtävissä Yle Areenassa http://areena.yle.fi/tv/1093514

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia