Kysy meiltä Suomen postihistoriasta, filateliasta ja postikorteista! Voit kysyä kuvan kanssa tai ilman kuvaa. Postimuseon henkilökunta vastaa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen kahden viikon kuluessa kysymyksen vastaanottamisesta, yleisinä lomakausina vastausaika saattaa kuitenkin olla pidempi. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettöminä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla.
Huomioithan, että museo ei anna esineistä tai keräilykohteista hinta-arvioita. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä sivuilta - katso mitä on kysytty aikaisemmin.
Paljon hyödyllistä aineistoa itse tutkittavaksi löydät myös Postimuseon tietokannoista sekä verkkosivuilta! Katso esimerkiksi leimakirjatietokanta, digitoidut postihallinnon kiertokirjeet, postimerkkiselain ja Postimuseon verkkosivujen tietoa ja tarinoita -osuus sekä Finna.fi-palvelussa julkaistut Postimuseon kokoelmat.
Lisää tietoa palvelusta.Pohjois-Inkerin merkkejä
Hei, minulla on Pohjois-Inkerin II-sarjan kahdessa merkissä (5m ja 10m) violetin värin sijasta harmaata väriä. Ovatkohan nämä painovaiheessa syntyneitä "värivirheitä" vai jotain muuta?
Pirjo Mattila vastaa:
Merkkejä käsittelevistä julkaisuista ei ainakaan nopeasti katsomalla löydy mainintoja tunnetuista värivirheistä. Violetin värin kohdalla mainitaan vain eroja tummuusasteessa ja luetteloissakin liikutaan välillä tummanvioletti - tummanlila. Kuvassa sävyt eivät välttämättä toistu oikein, joten sävyjä on vaikea arvioida tästä. Sanoisin kuitenkin, että on aivan mahdollista, että sininen pigmentti on voinut haalistua. Värien säilyminen on pitkälti kiinni siitä, kuinka paljon esim. uv-valoa merkki on saanut. Myös muut ympäristöolosuhteet vaikuttavat säilymiseen. Lämpö sekä materiaalit, joihin merkki on kosketuksissa, vaikuttavat paperin kestävyyteen. Varsinkin oikean yläkulman merkissä näyttää paperin happamoituminen edenneen jo pitkälle paperin ruskehtavasta väristä päätellen. Sillä on vaikutusta myös värien kestävyyteen. Merkkien painamisessa käytetty paperi ei luultavasti myöskään ole ollut erityisen laadukasta, jolloin happamoituminen lähtee alkuun helpommin.
Kommentoi tätä kysymystä
Tulosta tämä kysymys
Kommentit (1)
Mika Isomäki kommentoi: