Kysy meiltä Suomen postihistoriasta, filateliasta ja postikorteista! Voit kysyä kuvan kanssa tai ilman kuvaa. Postimuseon henkilökunta vastaa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen kahden viikon kuluessa kysymyksen vastaanottamisesta, yleisinä lomakausina vastausaika saattaa kuitenkin olla pidempi. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettöminä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla.
Huomioithan, että museo ei anna esineistä tai keräilykohteista hinta-arvioita. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä sivuilta - katso mitä on kysytty aikaisemmin.
Paljon hyödyllistä aineistoa itse tutkittavaksi löydät myös Postimuseon tietokannoista sekä verkkosivuilta! Katso esimerkiksi leimakirjatietokanta, digitoidut postihallinnon kiertokirjeet, postimerkkiselain ja Postimuseon verkkosivujen tietoa ja tarinoita -osuus sekä Finna.fi-palvelussa julkaistut Postimuseon kokoelmat.
Lisää tietoa palvelusta.Ehiöiden juhlavuoden arvoleimakuori
Hei, kysyisin nk. Porto Stempel -juhlaehiöstä vuodelta 1945. Ihmettelen, miksi ehiön maksuarvo on (usein?) leimaamatta vaikka ovat kulkeneita lähetyksiä ja jostain syystä postimaksu on maksettu normaalisti postimerkeillä? Oliko niillä jokin käyttörajoitus tai kelpoisuusaika?
Pirjo Mattila vastaa:
Juhlakuoressa on maksumerkintä poikkeuksellisesti kuoren vasemmassa alareunassa alkuperäisen esikuvansa mukaisesti. Luultavasti tällä on vaikutusta siihen, että merkinnän päällä ei ole leimaa. Toisaalta uudelleenkäytön mahdollisuuttakaan ei ole, jos kuori on kertaalleen kulkenut postissa. Päin vastoin kuin postimerkkiä, arvoleimaa ei voi irrottaa lähetyksestä ja liimata uudelleen postimaksuksi.
Arvoleimakuoren maksumerkintä tavallaan vanheni jo parin viikon kuluttua sen käyttöön ottamisesta, sillä merkinnän maksu 3,50 mk oli voimassa alimman painoluokan kirjeelle vain 30.6.1945 asti. Sen jälkeen maksu nousi reippasti eli 5 markkaan, joten piti olla nopea, jos halusi laittaa kuoren postiin ilman lisämaksua. Ulkomaan kirjeille taksat olivat vastaavasti 4,50, 5 mk ja 1.9. jälkeen 10 mk, kaikki alimman painoluokan (-20 g) kirjeille. En osaa sanoa, olisiko ollut tavallista, että täysi postimaksu olisi lisätty kuorille postimerkkien muodossa.
Arvoleimakuoren kelpoisuusaika päättyi todennäköisesti rahareformiin, kuten ennen vuotta 1963 ilmestyneiden postimerkkienkin. Muuta tietoa niihin liittyen en ole löytänyt.
Kommentoi tätä kysymystä
Tulosta tämä kysymys