30.11.2015

Postinkulku Kokkolaan 1930-luvulla

Hei! Tarvitsisin tietoa postin käytännöistä 1930-luvulta Pohjanmaalla. Tuliko posti johonkin postitoimistoon/pisteeseen ja noudettiin sieltä? Jos, niin missä tällainen sijaitsi Kokkolassa. Oliko postinkantajia? Kuinka usein viikossa posti tuli yksityistalouteen? Kuinka kauan kesti kirjeen matka Helsingistä-Kokkolaan? Onko olemassa jotain kirjallisuutta aiheeseen liittyen? Kiitokset!

Soile Siltala vastaa:

Hei,
Kokkolan posti perustettiin viimeistään vuonna 1644 nimellä Gamla-Carleby.  1930-luvulla se oli posti- ja lennätinkonttori ja sijaitsi osoitteessa Rantakatu 6. Posti saapui Kokkolaan  junalla vähintään kuusi kertaa päivässä (postivaunu Vaasa-Oulu ja Oulu-Vaasa kummastakin suunnasta päivä- ja yöjunalla sekä lisäksi Seinäjoki-Oulu-Kemi postiljoonivaunu kerran päivässä kummastakin suunnasta). Rautatieasemalta postit kuljetettiin postikonttoriin 1930-luvulla autokyydillä. Postilinja-autoja käytettiin maantiekuljetuksiin siellä, missä rautateitä ei ollut.  
Kokkolassa postiljoonit jakoivat kirjepostin kaksi kertaa arkipäivisin, myös lauantaisin. Posti kulki Helsingistä Kokkolaan yhden päivän aikana, eli se jaettiin lähettämistä seuraavana arkipäivänä. Luonnollisesti kaupunkialueella oli kirjelaatikoita, kuten nykyäänkin, joihin lähettäjä voi jättää postimerkillä varustetut kirjeensä - niitä ei siis tarvinnut välttämättä viedä postikonttoriin. Kirjelaatikot tyhjennettiin kerran tai kaksi kertaa päivässä. Kirjeenvaihto oli paljon nykyistä vilkkaampaa, puhelimen ja lennättimen käyttö yksityishenkilöiden viestinnässä oli melko poikkeuksellista.
Perusteokset postin historiaan tutustumiseksi ovat Jukka-Pekka Pietiäisen Suomen postin historia 1-2, 1988 ja Jutikkala-Nurmio-Osmonsalon Suomen postilaitoksen historia I-III, 1938.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia