Kysy museolta! Suomen maatalousmuseo Sarka vastaa kysymyksiisi maatalouden historiasta ja välineistä sekä museon toiminnasta. Voit kysyä kuvan kanssa tai ilman, vastaamme kysymykseesi sähköpostilla muutaman viikon kuluessa. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettöminä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä sivuilta - katso mitä on kysytty aikaisemmin.
Lisää tietoa palvelusta.Onko luu ollut yleinen käyttöesine juurileivän leivonnassa?
Ostin Lahdesta taikinatiinun jonka sisällä oli nuija ja lapa. Kuitenkaan en mistään löydä onko luu ollut yleinen käyttöesine juurileivän leivonnassa? Hyvin se siihen kyllä käy, taikinan nosteluun leivontavaiheessa. Testasin.
Näyttelyamanuenssi Iina Wahlström vastaa:
Niin sanottua leipäluuta käytettiin yleisesti taikinan käsittelyssä. Tavallisimmin leipäluu oli valmistettu suuren teuraseläimen rintalastasta. Monet vanhat, puusta veistetyt taikinalastat saattavat toistaa leipäluun muotoa.
Kommentoi tätä kysymystä
Tulosta tämä kysymys
Katso mitä on jo kysytty
Kuukauden kysymys
Mikä kirves?
Hei. Onkohan kuvan kirves minkä ikäinen ja kenen valmistama? Vai mahdollisesti "kyläsepän" tekemä?
Kommentit (3)
Kirsi Muuttoranta kommentoi:
Viivi kommentoi:
Näyttelyamanuenssi Iina Wahlström kommentoi: