20.7.2020

Onko luu ollut yleinen käyttöesine juurileivän leivonnassa?

Ostin Lahdesta taikinatiinun jonka sisällä oli nuija ja lapa. Kuitenkaan en mistään löydä onko luu ollut yleinen käyttöesine juurileivän leivonnassa? Hyvin se siihen kyllä käy, taikinan nosteluun leivontavaiheessa. Testasin.

Näyttelyamanuenssi Iina Wahlström vastaa:

Niin sanottua leipäluuta käytettiin yleisesti taikinan käsittelyssä. Tavallisimmin leipäluu oli valmistettu suuren teuraseläimen rintalastasta. Monet vanhat, puusta veistetyt taikinalastat saattavat toistaa leipäluun muotoa.

Asiasanat: leipäluu, leivonta

Kommentit (3)

Kirsi Muuttoranta kommentoi:

Hei, olipa tosi hieno tieto luisesta tarvevälineestä. Aloin pohtia, olisiko kuitenkin kyseessä lapaluu eikä rintalasta. Ihan tuon muodon perusteella mietin, mutta voin hyvin erehtyäkin :)

Viivi kommentoi:

Sitäpä minäkin oletin Kirsi. Kuulosti oudolta tuo rintalasta, muta mistäs minä tiedän luista. Ihan kätevä se joka tapauksessa on. Joku toisaalla kommentoi että tällä sai kauhottua juuri "leivällisen" Taikinaa.

Näyttelyamanuenssi Iina Wahlström kommentoi:

Samaa mieltä olisin minäkin, että kysyjän kuvassa olisi käytössä lapa. Sehän sopii tehtävään muotonsa ja kokonsa puolesta hyvin. Muistiinmerkintä rintalastan käytöstä ko. hommaan löytyy kansatieteellisestä kirjallisuudesta. Ja niinhän on toki ollut, että teurastuksen jälkeen eläimestä on käytetty hyödyksi kaikki mahdollinen - aina tarpeen ja tilaisuuden mukaan soveltaen.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia