12.4.2021

Hyvä sato ja huono sato

Hei! Luen erästä pitäjänhistoriaa, jossa lainataan nimismiehen vuodentulokertomuksia nälkävuosilta 1865-1868. Mitä tarkoittaa, että jostakin viljasta tai jopa perunasta on saatu korjattua ”3.jyvä” (=huono sato) tai ”7. tai 8.jyvä” (=hyvä sato) tai jotain siitä väliltä?

Kokoelmapäällikkö Juha Hirvilammi vastaa:

Museolehtorimme Kirsi Laine tietää asiasta seuraavaa:"1800-luvulla ja sitä edeltävillä vuosisadoilla viljelykasvien satoa oli tapana kuvata jyväluvulla. Jyväluku kertoi, kuinka monta jyvää satoa saatiin yhtä kylvettyä jyvää kohti. Perunaan sovellettiin samaa käytäntöä, mutta perunan kohdalla on helpompi ajatella esimerkiksi, kuinka monta kappaa satoa saatiin kylvämällä yksi kappa perunaa. 

1800-luvun alussa esimerkiksi rukiin normaalisatona Lounais-Suomessa pidettiin sitä, että yksi kylvetty jyvä tuotti viisi jyvää. Pienempi jyväluku tarkoitti huonoa satoa ja suurempi hyvää satoa. Normaalina pidetty jyväluku vaihteli viljelykasvin ja viljelyolosuhteiden mukaan." 

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia