Kysy museolta! Suomen maatalousmuseo Sarka vastaa kysymyksiisi maatalouden historiasta ja välineistä sekä museon toiminnasta. Voit kysyä kuvan kanssa tai ilman, vastaamme kysymykseesi sähköpostilla muutaman viikon kuluessa. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettöminä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä sivuilta - katso mitä on kysytty aikaisemmin.
Lisää tietoa palvelusta.Hyvä sato ja huono sato
Hei! Luen erästä pitäjänhistoriaa, jossa lainataan nimismiehen vuodentulokertomuksia nälkävuosilta 1865-1868. Mitä tarkoittaa, että jostakin viljasta tai jopa perunasta on saatu korjattua ”3.jyvä” (=huono sato) tai ”7. tai 8.jyvä” (=hyvä sato) tai jotain siitä väliltä?
Kokoelmapäällikkö Juha Hirvilammi vastaa:
Museolehtorimme Kirsi Laine tietää asiasta seuraavaa:"1800-luvulla ja sitä edeltävillä vuosisadoilla viljelykasvien satoa oli tapana kuvata jyväluvulla. Jyväluku kertoi, kuinka monta jyvää satoa saatiin yhtä kylvettyä jyvää kohti. Perunaan sovellettiin samaa käytäntöä, mutta perunan kohdalla on helpompi ajatella esimerkiksi, kuinka monta kappaa satoa saatiin kylvämällä yksi kappa perunaa.
1800-luvun alussa esimerkiksi rukiin normaalisatona Lounais-Suomessa pidettiin sitä, että yksi kylvetty jyvä tuotti viisi jyvää. Pienempi jyväluku tarkoitti huonoa satoa ja suurempi hyvää satoa. Normaalina pidetty jyväluku vaihteli viljelykasvin ja viljelyolosuhteiden mukaan."
Kommentoi tätä kysymystä
Tulosta tämä kysymys