Kysy museolta! Suomen maatalousmuseo Sarka vastaa kysymyksiisi maatalouden historiasta ja välineistä sekä museon toiminnasta. Voit kysyä kuvan kanssa tai ilman, vastaamme kysymykseesi sähköpostilla muutaman viikon kuluessa. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettöminä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä sivuilta - katso mitä on kysytty aikaisemmin.
Lisää tietoa palvelusta.Minkälainen on ollut vanha tynnyri?
Minkälainen on ollut vanha viljatynnyri? Onko tynnyriä käytetty viljan varastoinnissa lainamakasiineissaa? Onko tynnyri viljamitta ja kuinka paljon on tynnyri viljaa?
Kokoelmapäällikkö Juha Hirvilammi vastaa:
Vanhaan aikaan tynnyrit valmistettiin Suomessa yhdestä puusta kovertamalla. Tällaisissa astioissa säilytettiin arvokkaimpia tuotteita kuten siemenviljaa ja kaljaa. Kaupungeissa kimpiastiat olivat yleisiä jo keskiajalla. Kimpiastioiden valmistus yleistyi myös talonpoikaistalouksissa 1600-luvulla, jolloin myös tynnyreitä alettiin valmistaa kimpitekniikalla. Vanha kovertamisen tekniikka ei kuitenkaan unohtunut, vaan näitä umpipuisia astioita valmistettiin vielä 1800-luvulla. Lainajyvästöissä viljaa säilytettiin tynnyreissä, säkeissä ja laareissa. Laarit olivat vanhaan aikaan suuria kannellisia laatikkomaisia astioita. Viljamittana tynnyri oli 1600-luvulla n. 145 litraa ja myöhemmin 1700-luvulla otettiin käyttöön uusi tynnyrinmitta joka oli n. 165 litraa.
Kommentoi tätä kysymystä
Tulosta tämä kysymys
Katso mitä on jo kysytty
Kuukauden kysymys
Mikä kirves?
Hei. Onkohan kuvan kirves minkä ikäinen ja kenen valmistama? Vai mahdollisesti "kyläsepän" tekemä?