Kysy museolta! Suomen maatalousmuseo Sarka vastaa kysymyksiisi maatalouden historiasta ja välineistä sekä museon toiminnasta. Voit kysyä kuvan kanssa tai ilman, vastaamme kysymykseesi sähköpostilla muutaman viikon kuluessa. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettöminä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä sivuilta - katso mitä on kysytty aikaisemmin.
Lisää tietoa palvelusta.Mitä tällä on tehty?
Mitä tällä laitteella tehdään?
Kokoelmapäällikkö Juha Hirvilammi vastaa:
Tämä on ns. perunajauhomylly. Perunajauhoja valmistettiin raaoista perunoista raastamalla ne kuorineen tällä myllyllä. Mylly asetettiin saavin tai myuun sopivan astian päälle, ja perunat syötettiin suppiloon samalla veivaten. Raasteen päälle kaadettiin kylmää vettä ja seoksen annettiin seisoa yön yli. Sitten raaste kauhottiin pois ja vesi kaadettiin varovasti astiasta siten, että pohjalle jäi valkoinen sakka. Tämä sakka on tärkkelystä, joka kuivuessaan muuttuu jauhomaiseksi - perunajauhoksi. Jäljelle jäänyt raaste voitiin lisätä eläimille keitettävään appeeseen. Veden täytyi olla kylmää, ettei tärkkelys liukenisi veteen vaan sakkautuisi astian pohjalle.
Kommentoi tätä kysymystä
Tulosta tämä kysymys
Katso mitä on jo kysytty
Kuukauden kysymys
Mikä kirves?
Hei. Onkohan kuvan kirves minkä ikäinen ja kenen valmistama? Vai mahdollisesti "kyläsepän" tekemä?