25.10.2017

Löytyykö tietoa Matti Visapäästä?

Onko teillä tietoja tai kuvia kapellimestari Matti Visapäästä?

Tieto- ja kuvapalvelun tutkija Pälvi Laine vastaa:

Löysin Teatterimuseon arkistosta Matti Visapään nimellä vain lehdestä leikatun kuvan hänestä. Kokoelmatietokantaan tehty haku toi tulokseksi kaksi kuvaa Suomalaisen Oopperan baletista Joutsenlampi vuodelta 1945. Näiden kuvien tiedoissa kerrotaan, että Visapää on ollut tuon baletin kapellimestarina.

Suomen Kansallisoopperan- ja baletin esitystietokanta Encore on loistava tietolähde siihen missä kaikissa produktioissa Matti Visapää on ollut mukana. Kansallisoopperan- ja baletin informaatikolta Marjaana Launoselta voi tarvittaessa tiedustella, millaista materiaalia heillä arkistossa on esimerkiksi niistä esityksistä, joissa Visapää on ollut kapellimestarina. Alustavan tiedusteluni mukaan heilläkään ei siellä ollut tietokantahaun mukaan kuin yksi valokuva, joka viittasi suoraan Matti Visapään nimeen. Heiltä sain vinkin, että lehtileikkeissä voisi olla lisää tietoa, ainakin näistä produktioista. Meillä Teatterimuseossakin on lehtileikekokonaisuus, jossa on myös oopperaa ja balettia mukana.

 

 

 

 

 

 

Kommentit (1)

Ilkka Uotila kommentoi:

Matti Visapää palveli jatkosodan aikana sotapoliisikomppaniassa Karjalan kannaksella Raivolan kylässä kuten isäni kuvanveistäjä Gunnar Uotila. Visapää johti siellä vuonna 1943 kolme Suomalaisen oopperan ulkoilmaesitystä (Carmen, Kreivitär Mariza ja Sevillan parturi) Isäni valmisti kyseisiin esityksiin lavasteet. Raivolassa isä teki Matti Visapäästä muotokuvan, joka on edelleen perikunnan hallussa. Isäni valokuva-albumissa on myös olemassa kuva hänestä.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia