15.12.2017

Mikä operetti on kyseessä?

Mikähän mahtaa olla se operetti, jonka olen nähnyt Vanhalla Ylioppilastalolla joskus 1950 - 1960 luvulla tätini kanssa. Hän kuoli v. 1961. Teatterina oli Kansanteatteri-Työväenteatteri (muistaakseni) ja operetin nimestä muistan vain alun eli Punainen ?. Esiintyjistä on muistiini jäänyt vain Eila Auer. Hänestä löytyy jotain tietoa elokuvista, mutta ei mitään mainintaa operettirooleista. Löysin sellaisen operetin kuin Punainen laukku, mutta Ilonassa mainitut vuodet ja teatterit eivät mielestäni sovi omiin muistoihini.

Tieto- ja kuvapalvelun tutkija Pälvi Laine vastaa:

Ilahduttavaa, että olet jo löytänyt Ilona-tietokannan avuksi. Itse tein siihen vielä haun laittamalla teatterin nimeksi Helsingin Kansanteatteri-Työväenteatterin (vaikka tähdellä katkaistuna) ja rajasin hakua ensi-iltavuosi -kentässä kaiken varalta laajasti 1949-1961, hakutuloksen voi saada joko aika- tai aakkosjärjestyksessä. Tämä selailu toi hyvän näkymän sen ajan tuotantoon, ja joukosta pisti silmääni mm sellainen p-kirjaimella alkava operetti kuin Puolalaista verta, voisiko kyse olla siitä? Katsoin myös Pirkko Kosken historiikkiteoksen Kansan Teatteri 2 nimihakemistosta Eila Auerin nimeä ja tuloksia tulee itse asiassa vain kahteen operettiin: juuri tuohon mainitsemaani Puolalaista verta -operettiin (ensi-ilta helmikuussa 1955) ja operettiin Viktorian husaari (ensi-ilta tammikuussa 1956). Ohessa kuva Puolalaista verta -operetin käsiohjelmasivusta, josta ilmenee muitakin esiintyjiä.

Lähteet:

Pirkko Koski, Kansan teatteri 2 (1987)

Teatterimuseon arkiston käsiohjelmakokoelma.

Helsingin Kansanteatteri-Työväenteatterin käsiohjelma operetista Puolalaista verta näytäntökaudelta 1954-55. Teatterimuseon arkisto.

 

Kuvia Puolalaista verta -operetin käsiohjelmasta.

Teatterimuseon arkisto.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia