8.1.2013

Tiedättekö näyttelijöiden pituuksia?

Tiedättekö näyttelijöiden pituuksia?

Tieto- ja kuvapalvelun tutkija Tiina Piispa vastaa:

Pääsääntöisesti emme, tämän kaltaisia tietoja näyttelijöistä ei ole juurikaan kirjattu teatteria koskeviin matrikkeleihin tai historiikkeihin. 

Satunnaisesti esimerkiksi pukuluonnosten yhteydestä voi toki löytyä tietoa tiettyä roolia näytelleen näyttelijän mitoista. Myös esinekokoelmissamme olevien roolipukujen tai arkistokokoelmiin kuuluvien esitysvalokuvien perusteella voi arvioida näyttelijän kokoa. Esimerkiksi perusnäyttelyssämme voi ihailla ja katseella mittailla Ida Aalbergin pukua, joka hänellä on ollut Kirsti Flemingin osassa G. von Numersin Elinan surmassa Suomalaisessa teatterissa vuonna 1891.

Jos etsii pituustietoja tällä hetkellä näyttelijöinä toimivista henkilöistä, kannattaa katsoa esimerkiksi Suomen Näyttelijäliiton Näyttelijähaku-palvelusta.

Ida Aalberg käytti tätä pukua Kirsti Flemingin osassa G. von Numersin Elinan surmassa Suomalaisessa teatterissa vuonna 1891. Sen jälkeen sitä on käytetty Kirstin rooliasuna Suomen Kansallisteatterissa vuoteen 1946 asti. Hilda Pihlajamäki käytti pukua vuosina 1908 ja 1917 sekä 1920-luvulla. Päiviö Horsma käytti pukua 1926, Kaisu Leppänen 1945 ja Lullan Helo 1946.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia