18.6.2020

Mitä on teatteripöly?

Mitä tarkoittaa teatteripöly?

Tieto- ja kuvapalvelun tutkija Pälvi Laine vastaa:

Siinäpä onkin visainen, mutta kiehtova kysymys. Kysyjä itse ehdottaa, että teatteripöly voisi esimerkiksi kuvata teatterin tekemiseen liittyvää ihmettä, teatterin taikaa. Tämän tyyppiseen tulkintaan itsekin olin taipuvainen. Sitten aloin ajatella teatterin arkea, kuten kapeita käytäviä, suuria määriä pukuja ja muita tekstiilejä, paljon ihanaa rekvisiittaa, paljon myös pölyä. Mutta onko pöly erilaista teatterissa, millaisena se näyttäytyy? Esitin kysymyksen myös työkavereilleni, joista erään vastausta lainaan tässä (kiitos). Hän kertoo ymmärtäneensä, että ilmaus olisi "lähtöisin konkreettisesti siitä miten pöly näkyy teatterin kirkkaissa valoissa", ja sitten "kun sen leijailevan pölyn yhdistää jännitykseen ennen esitystä, niin se on se teatteripölyn taika, sähköinen jännittynyt tunnelma ja intensiivinen läsnäolo yhdistettynä maagisesti punaista samettiesirippua vasten leijuviin pölyhiukkasiin". Tässä on ideaa.

Tulin ajatelleeksi myös, miten pöly esitetään näyttämöllä. Millainen on pölyefekti? Kysyin asiaa tarpeiston ammattilaiselta, katsotaan selviääkö lisää kiinnostavia asioita. Kommenttiosioon voi myös mieluusti jakaa muita mietteitä asiaan liittyen.

 

 

Juhannuksen kunniaksi kuva Viipurin Näyttämön näytelmästä Kesäyön unelma vuodelta 1930. Kuvassa vasemmalla Aune Somersalmi ja oikella taikuuden lähettiläänä Arvo Lehesmaa (Puck). Kuva: Teatterimuseon arkisto.

Kommentit (1)

Kirsi kommentoi:

Pöly on konkreettinen (haitta-) tekijä teatterissa, se aiheuttaa tai ainakin pahentaa usein astmaa ja kuivassa ilmassa pöly myös tekee hallaa äänihuulille ja limakalvoille. Tämä on alleirjoittaneen teatterinäyttelijän mielipide. Nykyään siivotaan tarkasti ja usein mutta usein näyttämötilat ovat siivoojillekin mahdottomat eli pölyä on paikoissa jonne ei ilman nostimia pääse. Toisaalta kun valoja suunnataan käytetään usein heiseriä (vapaasti leijailevaa savua) ja tuuletinta ohjaamaan tätä savua. Valosta pyritään saamaan moniulotteisempi tällä tavalla ja tavallaan se näyttää kyllä leijailevalta "teatteripölyltä".

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia