30.11.2020

Mistä Peer Gynt -näytelmän kuva on ja keitä kuvassa?

Näytelmä Peer Gynt

Suomen Kansallisteatterin Peer Gynt 1916.

Postikortissa kohtaus näytelmästä Peer Gynt. Voisiko tuo kuva olla Viipurista (1926) ja rooleissa Aku Korhonen ja Emmi Jurkka? Kortti on käyttämätön.

Tieto- ja kuvapalvelun tutkija Pälvi Laine vastaa:

Teatterimuseon arkistosta löytyy sama kuva. Kyseessä on Suomen Kansallisteatterin Peer Gynt -esitys vuodelta 1916. Kuvassa ovat Teuvo Puro (Peer Gynt) ja Katri Rautio (Åse). Vertailun vuoksi tässä yksi kuva Viipurin Näyttämön vuoden 1926 esityksestä.

Kuvassa Aku Korhonen Peer Gyntin nimiroolissa Viipurin Näytämöllä 1926.

Kommentit (2)

Aarne Nikkonen kommentoi:

Minulla on sama kuva Aku Korhosesta isovanhempieni perua Kemistä. Myös näyttämökuva Peer gyntistä löytyy. Tekstin mukaan Viipurin teatterin esitys, mutta eri kulisseissa ja ilmeisesti eri henkilöt. Kysyisin minä vuosina näytelmä meni ja tekikö Viipurin teatteri Peer Gyntillä vierailuja tänne pohjoiseen? Kemin teatterin historiassa mainitaan joitain vierailuja.

Pälvi Laine kommentoi:

Peer Gynt -näytelmää esitettiin Viipurin Näyttämöllä näytäntökautena 1926-27. Verneri Veistäjän kirjan "Viipurin ja muun Suomen teatteri" lopussa olevan näytelmäkohtaisen luettelon mukaan Peer Gyntin näytäntöjä oli Viipurissa tuolla kaudella 30, ja yksi vierailu Kouvolassa. Varsinaisessa näytäntökautta koskevassa selonteossaan Veistäjä kuitenkin kirjoittaa seuraavasti: "Kaarlo Bergbomin päiväksi 2/10 osui Eino Jurkan uhkarohkein yritys, Henrik Ibsenin Peer Gyntin esitys 17 kuvaelmana. Tulos oli kaikki toiveet ylittävä: vuoden aikana 31 esitystä ja lisäksi ainakin yhtä monta laajalla henkilökunnan kesäkiertueella!" Vierailupaikkakunnissa ei näytäntökauden yhteenvedossa mainita Kemiä, mutta tuo laaja kesäkiertue jättää kyllä mahdollisuuden siihen, että näin olisi voinut olla.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia