14.4.2021

Onko Teatterimuseossa tehty näyttelyä sirkuksesta?

Onko Teatterimuseossa ollut koskaan sirkusaiheista näyttelyä?

Tieto- ja kuvapalvelun tutkija Pälvi Laine vastaa:

Teatterimuseossa on ollut kaksikin sirkusaiheista näyttelyä. Vuoden 1991 kesänäyttely oli nimeltään Totta ja harhaa. Siinä esiteltiin taiteilija Solmu Mäkelän taikurin uraa sekä hänen keräämäänsä sirkusaineistoa. Vuonna 2004 Teatterimuseossa oli puolestaan esillä näyttely nimeltä Suurenmoinen sirkus. Näyttelyyn liittyvässä samannimisessä julkaisussa Teatterimuseon sen hetkinen johtaja Hanna-Leena Helavuori kirjoittaa näin:
"Yksi tärkeä syy näyttelyn järjestämiseen oli huoli sirkusaineistojen, sirkustaiteilijoiden yksityiskokoelmien, ja muistitiedon säilyvyydestä. Museo halusi kunnianosoituksena sirkustaiteen pioneereille kiinnittää huomion sirkustaiteilijoiden työhön, mutta myös alueen tallennus- ja tutkimustarpeeseen."

Huoli aineistojen säilyvyydestä on edelleen ajankohtainen ja työ sen suhteen jatkuu. Iso muutos vuoden 2004 tilanteeseen on kuitenkin, että vuonna 2019 Teatterimuseon tallennusvastuu laajeni virallisesti kattamaan myös sirkuksen. Valtakunnallisena vastuumuseona se tallentaa ja esittelee niin sirkustaidetta kuin myös muita esittävien taiteiden vastuualueitaan.

 

Totta ja harhaa -näyttelyn käsiohjelman kansi.
Kuva: Teatterimuseon arkisto.

Suurenmoinen sirkus. Tekstejä sirkuksesta.
Toim. Meri Eerola, Hanna-Leena Helavuori.
Teatterimuseon näyttelyyn liittyneen julkaisun kansi.
Kuva: Teatterimuseon arkisto.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia