12.5.2021

Onko Teatterimuseossa Aspegrenien Kansanteatteriin liittyvää aineistoa?

Löytyykö teiltä Aurora ja August Aspegrenin Kansanteatteriin liittyvää aineistoa? Jos, niin mitä kaikkea? Erityisesti kiinnostavat alkuajat eli 1887-1888.

Tieto- ja kuvapalvelun tutkija Pälvi Laine vastaa:

Aspegrénien Kansanteatterilla ei löydy omaa arkistokokonaisuutta Teatterimuseosta, ei myöskään Aurora tai August Apegrénin nimellä olevaa arkistoa. Mutta muutamia yksittäisiä hakutuloksia muihin Teatterimuseon arkistoon kuuluviin arkistokokonaisuuksiin tai aineistoihin liittyen löytyy.

Tässä muutamia tuloksia listattuna:
Tilda Vuoren arkisto: Vuori aloitti näyttelijänuransa August Aspegrenin perustamassa Suomalaisessa Kansanteatterissa 1888-1897. Arkistoluettelon mukaan näin varhaista aineistoa tuossa arkistossa näyttäisi olevan kuitenkin vain vähän. Sieltä löytyy seuraavat lehtileikkeet koskien Suomalainen Kansanteatterin esityksiä vuonna 1895:
Rouva Suorasuu
Louhi 25.10.1895
Aamulehti 22.11.1895
tuntematon viipurilainen lehti
Vuoren arkistossa lisäksi kaksi julistetta: Suomalainen Kansanteatteri Oulussa 1895, Rouva Suorasuu, sekä Suomalainen Kansanteatteri Kuopiossa, Naimapuuhat ja Suorin tie paras

Valokuva-arkistossamme on yksi kuva, jossa Tilda Raitio (Tilda Vuori) Sirkan roolissa samannimisessä näytelmässä. Sen yhteydessä tunnistus, että kyseessä on mahdollisesti Suomalaisen Kansanteatterin esitys vuodelta 1890.

Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliiton arkiston leikekirjoissa on leike (tosin ilmeisesi 50-luvulla kirjoitettu), joka käsittelee Aurora Aspegrenin elämänvaiheita.

Tampereen Työväen Teatterin arkistokokonaisuuteen kuuluu Työväen elämästä -näytelmän pääkirja, jonka yhteyteen liitetty luetteloinnissa tieto, että kyseistä näytelmää on esittänyt Suomalainen Kansanteatteri.

Lisäksi löytyy muutama valokuva Aurora ja August Aspegrénista.

Aurora Aspegrén.
Kuva: Teatterimuseon arkisto

 

August Aspegrén.
Kuva: Georg Nyblin / Teatterimuseon arkisto

 

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia