21.5.2021

Onko Teatterimuseossa mitään tietoa Olavi Kivipensaasta?

Etsin tietoa Olavi Albert Kivipensaasta (ent. Lubitz). Hän eli suurimman osan elämästään Tampereella, mutta työskenteli joitakin vuosia Hyvinkäällä. Olavi Kivipensas oli ammatiltaan jalkinetyöntekijä, mutta hän esiintyi 1930-luvulla erilaisilla amatöörinäyttämöillä, esim. Tampereen Amatöörinäyttämöllä. Hän näytteli myös Hyvinkään Työväen Näyttämöllä vuonna 1927, ja syksystä 1928 hän toimi sen johtajana. Tampereen Työväen Teatterissa Olavi Kivipensas oli vuodesta 1931 alkaen. Kaiken lisäksi hän ehti toimia 1940-luvulla Suomen Nahka-, Jalkine- ja Kumityöväen liiton puheenjohtajana. Osaatteko sanoa, mistä kannattaisi etsiä lisätietoja?

Tieto- ja kuvapalvelun tutkija Pälvi Laine vastaa:

Haku Teatterimuseon kokoelmatietokantaan Olavi Albert Kivipensaan nimellä tuo vastaukseksi yhden tuloksen, joka osoittaa Tampereen Työväen Teatterin arkistoon. Kivipensaan nimi mainitaan teatterin yhden näytelmätekstikokonaisuuden kohdalla. Sardoun näytelmästä Rouva Suorasuu löytyy TTT:n arkistosta muutamia ns. pääkirjatekstejä ja niiden ohella roolivihkoja. Yksi rooleista on Jardin, kamaripalvelija, tämän roolin perään on luetteloinnin yhteydessä kirjattu – Kivipensas? Ilmeisesti etunimeä ei ole lainkaan mainittu. Hienolla tavalla tämän kysymyksen kautta saamme varmennusta luettelointietoon, koska näin ollen voimme varmaankin todeta, että kysessä on Olavi Kivipensas.

Teatterimuseoon lahjoitetun Tampereen Työväen Teatterin arkistoaineiston rajavuodet ovat teatterin alkuajoista aina vuoteen 1992 asti. Joten on täysin mahdollista, että tässä arkistossa on esim. asiakirjatasolla muutakin tietoa Kivipensaasta, sillä tietokantaan viedyt luettelointitiedot kertovat arkistoluettelotyyppisesti arkiston sisällöstä vain pääkohdat. Ehdotankin, että tutkimuksia kannattaisi kenties jatkaa tutkijasalissamme, jonne käyntiajat sovitaan sähköpostiosoitteessa tietopalvelu(at)teatterimuseo.fi

 

 

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia